Inđija : Sredstva za bolje uslove života Roma

Aktuelno Društvo
    Romske porodice sa teritorije inđijske opštine imaće priliku da obnove objekte u kojima žive. To će im biti omogućeno zahvaljujući sredstvima koja su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za privredu , obrazovanje i ravnopravnost polova i lokalna samouprava. 1,4 miliona je putem konkursa obezbeđeno iz Pokrajine a isto toliko sredstava izdvojila je Opština Inđija. Ugovore su potpisali Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu i Petar Filipović, predsednik opštine Inđija.
Romska nacionalna zajednica je najsiromašnija i najugroženija kako u našoj zemlji tako i u celoj Evropi. Vlada AP Vojvodine sprovođenjem različitih programa već godinama unazad radi na poboljšanju uslova života pripadnika pomenute zajednice. Zahvaljujući sredstvima koja su obezbedili Pokrajinski sekreatrijat za privredu, obrazovanje i ravnopravnost polova i Opština Inđija biće adaptirano 15 objekata u kojima žive Romi, što je , kako kaže Saveta Jovanović iz Krčedina, veoma značajno za njih.
Sredstva koja su obezbeđena iz Pokrajine i budžeta lokalne samouprave biće iskorišćena za nabavku građevinskog materijala .Prednost će imati one romske porodice koje broje više članova, dece i koje žive u najtežim uslovima, ističe Ninoslav Jovanović, koordinator Kancelarije za inkluziju Roma opštine Inđija. On je naveo i da očekuje da će do kraja ove godine uz sredstva koja očekuju iz Evrope , obnovljeno ukupno 30 objekata u kojima žive Romi.
Sredstva za nabavku građevinskog materijala kojim će biti adaptirane kuće pripadnika romske zajednice na teritoriji opštine Inđija obezbeđena su 50 odsto putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i 50 odsto iz budžeta Opštine Inđija, što je ukupno 2,8 miliona dinara. Kako ističe predsednik Opštine Inđija, Petar Filipović , ta lokalna samouprava , za ovu godinu opredelila je ukupno 5 miliona dinara za unapređenja života Roma.
Pokrajinski sekretar za privredu, obrazovanje i ravnopravnost polova , Miroslav Vasin naveo je poboljšanje uslova stanovanja romskih porodica kao jedan od programa koje sprovodi vojvođanska Vlada , dodavši da su u toku prošle godine uspešno radili na zapošljavanju i obrazovanju Roma.
Vasin je na kraju dodao da će pokrajinska Vlada nastaviti sa programima koji se tiču poboljšanja uslova života pripadnika romske zajednice kao i da će u toku sledeće nedelje biti potpisani ugovori sa opštinama Odžaci i Kovin koje su , takođe, dobile sredstva za adaptaciju objekata u kojima žive Romi.IMG_1633

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *