SM:MESEC FRANKOFONIJE i projekcije francuskih filmova

Društvo Kultura

 

 

U celom svetu, mesec mart je u znaku FRANKOFONIJE, a cilj je da se nizom različitih aktivnosti, programa i manifestacija proslavi francuski jezik, njegova lepota, bogatstvo i raznovrsnost. Izučava ga i veliki broj učenika u našim školama.

MESEC FRANKOFONIJE, čije obeležavanje podržavaju Francuska ambasada, Francuski kulturni centar i još neke ustanove i institucije kulture, redovno se obeležava u Srbiji od 2006. godine. Ona od tada ima status posmatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonih zemalja. Pomenuta organizacija okuplja nekoliko desetina zemalja u kojima na stotine miliona ljudi spaja francuski jezik.

I Centar za kulturu „Sirmijumart“, u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, podržava pomenuto organizovanjem projekcija francuskih filmova  u okviru Francuskog filmskog karavana.

U„Art klubu Sirmiumarta“, u Sremskoj Mitrovici, biće prikazana četiri filma koja pripadaju ciklusu Ljudskost. Projekcije počinju od 20 časova, a ulaz je besplatan.

SINOPSISI FILMOVA

Ponedeljak, 14.03.2016. godine

Leto (FRA, 2015, 105’)
Režija: Katrin Korsini
Igraju: Sesil de Frans, Izia Ižlen, Noemi Lvovski

Godina 1971. Kćerka seljaka, Delfin, seli se u Pariz kako bi otišla od porodice i stekla finansijsku nezavisnost. Karol je parižanka. Ona se zabavlja sa Manuelom i aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se Delfin i Karol upoznaju, njihova ljubavna priča će im zauvek promeniti živote.

Utorak, 15.03.2016. godine

Vrelina (FRA, 2015, 102’)
Režija: Rafael Žakulo
Igraju: Karim Leklu, Žan-Pjer Darusen, Gregori Gadboa

Jednog vrelog leta u malom, naizgled mirnom mestu, svakodnevnicu remeti Žozef Buzu. Ovog mangupa, sina prevaranata, meštani vide kao glavni izvor svih njihovih nedaća sve dok njegovo beživotno telo nije pronađeno u dvorištu porodične kuće…

Sreda, 16.03.2016. godine

Sledeći put ciljaću srce (FRA, 2014, 111’)
Režija: Sedrik Anže
Igraju: Gijom Kane, Ana Žirardo, Žan-Iv Bertelot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *