SM „Iskoristi šansu!“

Aktuelno Društvo Poljoprivreda VESTI

Otpočeo je projekat Iskoristi šansu!“ u realizaciji Evropskog pokreta u SrbijiSremska Mitrovica , trajaće narednih 6 meseci, sa ciljem uspostavljanja održivog modela za samozapošljavanje mladih u ruralnim područjima Sremskog i Mačvanskog okruga. Projekat je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta RepublikeSrbije, a njegova ukupna vrednost je 1.472.764,00 dinara.

Partneri na projektu su Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica  i opština Koceljeva, čiji je primarni projektni zadatak –  mapiranje zainteresovanih mladih i saradnja sa njima, u seoskim naseljima Sremskog, odnosno Mačvanskog okruga, kao i promocija projekta.

Projekat se bavi stimulisanjem zapošljavanja mladih iz ruralnih područja kroz proširenje poljoprivredne proizvodnje u privatnom sektoru i povećanje zainteresovanosti mladih za bavljenje poljoprivredom, unapređenje profesionalnog znanja i sposobnosti mladih kako bi se obezbedio njihov ostanak u ruralnim područjima s jedne strane i održiv ruralni razvoj, s druge strane.

Projekat ima za svrhu da pomogne mladima da pokrenu svoj posao, kreiraju svoja radna mesta i obezbede sebi sredstva za život. Očekujemo da ćemo motivisati mlade da se edukuju i ostanu u svojim rodnim mestima, da budu nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima i da se odvaže da započnu sopstveni posao – rekla je Ljiljana Josić, predsednica mitrovačkog EPuS-a, koordinator Projekta.baner-1

Projekat podrazumeva obuke mladih iz Srema i Mačve, za pokretanje sopstvenog biznisa, kao i za pisanje biznis plana za StartUp. Obuke će držati sertifikovani predavači Regionalne razvojne agencije „Srem“ i Nacionalne službe za zapošljavanje iz Sremske Mitrovice. Takođe, projektom su predviđene i tribine o organskoj proizvodnji, koja je danas veoma aktuelna tema, međutim na teritoriji Srema i Mačve malo ko se bavi ovim vidom proizvodnje.

Model održivog ruralnog razvoja ima za cilj da zadrži stanovništvo u ruralnim područjima, izjednači kvalitet života u ruralnim i urbanim područjima, omogući povratak stanovništva, poveća konkurentnost ponude i proizvodnje i time stvori bolje uslove za zaposlenost mladih, i njihov ostanak na selu. Potencijali ruralnog područja moraju biti podsticaj za razvoj novih oblika urbano – ruralnog partnerstva, a nosioci tih procesa treba da budu mladi. Promene u razvoju poljoprivrede za razvoj ruralnih područja povezane su sa usmerenošću poljoprivrednih domaćinstava da se bave još nekom dopunskom delatnošću. Razvoj organske poljoprivrede doprineo bi očuvanju eko sistema, a mladima na selu pružio priliku za razvoj preduzetništva – rekao je PetarSamardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Projekat doprinosi podsticanju zapošljavanja mladih na selu, razvijanju novih servisa i proizvoda i poboljšavanju tržišno orijentisanih veština i znanja mladih na selu. Projekat će direktno doprineti održivom razvoju kao i obrazovanju, obučavanju i podršci u kontekstu promocije organske poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ovim projektom ćemo omogućiti subvencionisanje omladinskih preduzetničkih ideja i jačanje veza između poljoprivrede i ostalih sektora ruralne ekonomije – izjavio je Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva.

Potreba mladih na selu jesu nove poslovne mogućnosti i novi  sadržaji koji im nisu dostupni. Podsticanjem razvoja preduzetništva, pre svega u okvirima organske poljoprivede,  razvija se preduzetnički duh  i aktivizam kod omladine, stvaraju se uslovi za ostanak mladih u svojim rodnim mestima, kako bi oni bili nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima.