SM: Sprovođenje postupka urbane komasacije

Aktuelno Društvo VESTI
SM: Sprovođenje postupka urbane komasacije

Grad Sremska Mitrovica  je jedan od pet gradova u Srbiji koji će učestvovati u  pilot projektu sprovođenje postupka urbane komasacije. odnosno zamene parcela radi relaizacije plana detaljne regulacije. U konkretnom slučaju radi se o Planu detaljne regulacije prostornog bloka između Ulica Kralja Petra Prvog, Starog Šora, Jupiterove i Jovana Cvijića što čini oko 11 hektara istakla je V.D. načelnika  Gradske uprave za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata  Vesna Vujanović .

Nakon sprovođenja postupka urbane komesacije izlaze nove parcele koje u suštini imaju i veću tržišnu vrednost i podobne su za uređenje prostora. Imaćemo ne samo javni interes za formiranje javnih površina u obuhvatu plana nego i interes privatnih vlasnika čije se parcele nalaze u obuhvatu plana koji je predmet urbane komasacije – ističe resorna načelnica.

Tim povodom u Gradskoj kući potpisan je memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva , saobraćaja i infasrukture, konsultanske firme AMBERO po nalogu nemačke organizcije GIZ i Grada Sremska Mitrovica.