Stara Pazova: Ispraćaj najuspešnijih djaka na Krf

Aktuelno Kultura VESTI

Četrnaest  najuspešnijih đaka sa teritorije opštine Stara Pazova, zajedno sa svojim vršnjacima iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, otputovali su na Krf u okviru projekta „Stopama naših predaka“. Nakon blagoslova patrijarha srpskog Irineja, deca su iz Beograda krenula put Grčke gde je tokom boravka na Krfu predviđeno da  deca obiđu znamenitosti ostrva, istorijske spomenike i mesta vezana za boravak srpske vojske tokom Prvog svetskog rata.

U okviru projekta „Stopama naših predaka“ i ove godine opština Stara Pazova je nagradila  putovanjem na grčko ostrvo Krf najuspešnije učenike iz staropazovačkih osnovnih škola.  Na putovanju su im se pridružili i članovi hora „Zvonce“: Miloš Momčilović, Valentina Huđec i Lora Meršak.Zvanično glasilo Srpske pravoslavne crkve “Svetosavsko zvonce” projekat „Stopama naših predaka“ sprovodi u saradnji sa Opštinama Palilula i Stara Pazova. 55 najboljih učenika boraviće na Krfu do 30. avgusta, gde će imati priliku da učestvuju u brojnim kreativnim radionicama, da nauče ruski i grčki jezik i kaliografiju. Upoznaće se i sa istorijskim događajima vezanim za boravak naših vojnika na ostrvu Krf i Vido u toku Prvog svetskog rata, ali će imati priliku da uživaju i na najlepšim plažama. Glavni vaspitač u ovom projektu je Đakon Marko.

Predstavnici Patrijaršije Srpske Pravoslavne Crkve ističu da je u planu da se od sledeće  godine oformi kamp u krfskom mestu Kasiopi u kojem će boraviti kako deca iz Srbije, tako i deca iz Grčke.

Projekat “Stopama naših predaka” sprovodi se u domenu podrške i sprovođenja verske nastave u školama na teritoriji opština Palilula i Stara Pazova, a njime se šalje jasna poruka mladima da se trud, učenje i odličan uspeh i te kako vrednuju i nagrađuju. Podsetimo, do sada je više od 300 učenika  imalo priliku da se kroz projekat upozna sa delom srpske istorije boraveći na ostrvu Krf.