Kupinovo: Arheološki volonterski kamp

Aktuelno Društvo Kultura VESTI

Zidine srednjovekovne tvrđave Kupinik u Kupinovu biće očišćene od invazivnog rastinja čije korenje dovodi do ubrzanog razaranja ovog jedinstvenog spomenika u Sremu, i to zahvaljujući udruženju građana “Zeleni pogled” koji su, uz pomoć Mladih istraživača Srbije organizovali četvrti Međunarodni arheološki volonterski kamp Kupinik. U prostorijama etno kuće u Kupinovu smešteno je 12 volontera iz Rusije, Poljske, Japana, Nemačke, Španije, Francuske, Irske i Srbije  do 23. septembra, do kada će zajedničkim snagama raditi na čišćenju tvrđave, prostora oko nje i šanca Kupinika.

I ove godine Kamp se održava pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta, a logističku podršku organizaciji Kampa pruža i Turistička organizacija opštine Pećinci. Na ovaj način promoviše se značaj Kupinika kao nacionalnog  kulturno-istorijskog nasleđa pred širom domaćom i stranom javnošću.

Ostaci ove tvrdjave smešteni su  na malom ostrvu u mrtvaji reke Save poznatoj kao Obedska bara. Poznat je kao poslednja prestonica srpskih despota. Legendarni despot Vuk Grgurević, poznat u predanju kao Zmaj Ognjeni Vuk, dobio je utvrdjenje Kupinik od ugarskog kralja zbog ratnih zasluga u borbi protiv Turaka.

Foto: www.pećinci.org