Ruma: Participativno budžetiranje

Aktuelno Društvo VESTI

Od juče građani mogu da glasaju za jedan od novopredloženih pojekata kako bi učestvovali u kreiranju budžeta za sledeću godinu. Poučeni dobrim iskustvom iz predhodne dve godine, u Opštini Ruma su i ove godine rešili da uključe građane u kreiranje budžeta za sledeću godinu.

U periodu od 4. do 10. septembra u Opštinsku upravu je pristiglo 639 upitnika sa 78 različitih projektnih ideja, od kojih su se 8 našle na anketnom/glasačkom listiću. Anketni listić na kom su ispisani prihvaćeni predlozi pogledajte na www.ruma.rs.

Projekti za ovu godinu su u većini slučajeva realizovani, što  je potvrda da se zahtevi građana ispunjavaju, a sve u cilju što bržeg razvoja lokalne zajednice.

„Prepoznali smo mogućnosti projekta „Participativno budžetiranje“ i zahvaljujući njemu nabavili smo ormariće za sve naše učenike, a tu ubrajam i područne škole u Stejanovcima i Vognju. Mi smo već imali ormariće u učionicama boravka za učenike od 1. do 4. razreda, a sada tu pogodnost imaju svi naši školarci“, rekla je direktorica OŠ Veljko Dugošević, Jasmina Vukanović.

Ovaj dobar primer samo je jedan od onih za koje su građani prošle godine glasali a sada se realizuju.

 

“OŠ Veljko Dugošević je bila izuzetan partner u prošlogodišnjem projektu, jer je podstakla i animirala mnoge da glasaju za njihov predlog, što je na kraju i dovelo do toga da projekat bude realizovan. I ne samo to, podstakli su i druge škole da prepoznaju istu potrebu i sami apliciraju za djačke ormariće” rekao je Dragan Kosanović, koordinator tima za participativno budžetiranje.

Glasanje traje do kraja meseca a ideje sa najviše glasova biće finansirane iz opštinskog  budžeta u 2018.