Ruma: Bazar zdravlja danas u Vognju

Aktuelno Zdravlje

Centar za prevenciju Doma zdravlja Ruma nastavlja organizovanje Bazara zdravlja. Ekipe lekara te zdravstvene ustanove danas su proveravale zdravstveno stanje meštanima Vognja.

Na Bazarima zdravlja obavljaju se preventivni pregledi gde pacijenti imaju priliku da izmere gustinu kosti na peti (UZ osteodenzitomerija), šećer u krvi i arterijski krvni pritisak. Tokom septembra meseca akcija je bila organizovana i u Pavlovcima, Žarkovcu i Donjim Petrovcima, dok je naredna zakazana u četvrtak u Putincima.

“Na pregled mogu da dođu svi zainteresovani građani, a mi pozivamo naše pacijente i pismenim putem. Najvažnije nam je da na pregled dođu oni pacijenti kod kojih u prethodnom snimanju nalaz nije bio zadovoljavajući. U zavisnosti od dobijenih rezultata, pacijente upućujemo na dalje dijagnostičke i terapijske procedure. Prošle godine smo uradili preko 3400 osteodenzitomerija, isti trend nastavljamo i ove godine”,  rekla je doktorka Dragana Bosić Zivanović.

Podsećamo da je osteoporoza metabolička bolest kostiju koja se naziva i tihi kradljivac kostiju, jer se sporo razvija i otkriva tek kad nastanu komplikacije. Smatar se da 1/3 žena u menopuzi ima osteoporozu, kao i svaki peti muškarac stariji od 50 godina. Da bi se izbegli prelomi kuka, pršljenova i ostali neželjeni događaji uzrokovani ovom bolešću, nju treba dijagnostikovati na vreme i započeti pravovremeno lečenje.

Zdrav skelet zavisi od pravilne ishrane, izlaganja suncu  i fizičke aktivnosti. Ishrana treba da bude bogata kalcijumom i vitaminom D.