Počelo prikupljanje potpisa za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Aktuelno Društvo

U Srbiji je jutros je počelo prikupljanje potpisa kojima građani Srbije mogu da daju podršku inicijativi Fondacije Tijana Jurić da se uvede kazna doživotnog zatvora. Formulari mogu da se potpišu na štandovima postavljenim na najprometnijim lokacijama u preko 40 gradova i mesta, sve do nedelje, 29. oktobra.

Inicijativu Fondacije Tijana Jurić da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, prethodnih dana je putem društvenih mreža podržao izuzetno veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije, najvaljujući tako svoj izlazak na štandove. Atmosfera podseća na situaciju iz 2015. godine kada se Fondacija borila da država izmeni Zakon o policiji i usvoji novi član, takozvani „Tijanin zakon“.

Raspored štandova po gradovima u Sremu:

Ruma – Gradski trg Ruma (12-18h)

Inđija – centar, kod glavnog ulaza u pijacu (12 -18h)

Sremska Mitrovica – Trg Ćire Milekića (12-18h)

Stara Pazova – centar, ispred zgrade opštine (9-17h)

Stara Pazova – Trg dr Zorana Đinđića (27. i 29. oktobar 9-17h)

Bačka Palanka – robna kuća Metro (10 -18h)

„Cilj je da sakupimo 500.000 potpisa, bez obzira što ima i onih koji nisu optimisti i koji kažu da to nije moguće. Verujemo da odgovorni građani naše zemlje, roditelji pre svega, nemaju dilemu da li treba načiniti ovako važan korak u pravcu bolje bezbednosti sve naše dece“, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, neposredno nakon početka rada jednog od štandova u Novom Sadu.

Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene. Pozivamo građane Srbije da svojim potpisom ulože u bolju bezbednost dece ove zemlje“, poručila je Fondacija Tijana Jurić.