Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Luku

Aktuelno Kultura

Ovo je dan koji je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki rodom iz Antiohije. Živeo je u prvom veku i smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Živopisao je tri ikone Bogorodice a slikao je ikone apostola Petra i Pavla. Za njegove mošti se veruje da su čudotvorne a čuvaju se u Carigradu.

Lučindan je česta slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

Kažu da se na ovaj dan puštaju ovnovi da skaču na ovce, pa kad se primeti da ovce zatežu, veruje se da će biti teška zima. Ako ovce lakše prihvataju ovnove, proleće ranije dolazi. U Srbiji su nekada na ovaj dan koncima opasivali torove da vukovi ne dave stoku, uz reči: „Ide Luka, eto vuka“.

U južnoj Srbiji po prvom gostu ili posetiocu koji uđe u kuću nagađaju kakva će godina, odnosno zima biti. Crnogorci kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke.

Lučindan je obeležen crnim slovom u kalendaru, a u istom danu Srpska pravoslavna crkva slavi još jednog sveca i taj praznik je upisan crvenim slovom – u pitanju je Sveti Petar Cetinjski.