Bazar zdravlja u Pećincima: Prevencija je pola zdravlja

Aktuelno VESTI

Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ u saradnji sa pećinačkom lokalnom samoupravom organizuje dva puta godišnje Bazar zdravlja, tokom kojeg su stanovnici opštine Pećinci u prilici da prekontrolišu nivo šećera u krvi, urade EKG, BMI, kao i da dobiju korisne savete od lekara, i to besplatno i bez zdravstvene knjižice, što je bila praksa i prethodnih godina.

Bazare zdravlja u svih 15 naselja opštine u subotu su obišle Dubravka Cvetković Mićić, direktorica pećinačkog Doma zdravlja sa saradnicima i Dubravka Kovačević Subotički, predsednica Privremenog organa Opštine Pećinci, koja je tom prilikom istakla značaj ovakvih pregleda.

“Trudimo se da svake godine organizujemo dva puta godišnje Bazar zdravlja u svim naseljima naše opštine, u proleće i u jesen. Tokom zime konzumira se jača hrana, manje se krećemo, pa je od izuzetne važnosti redovno kontrolisati svoje zdravlje. Ovde građani mogu da saznaju na koji način da usklade aktivnosti sa svojim zdravstvenim stanjem i da li treba da se obrate specijalisti”, rekla je Kovačević Subotički.

Direktorka pećinačkog Doma zdravlja Dubravka Cvetković Mićić podsetila je na važnost preventivnih pregleda, pogotovo u kontroli i lečenju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, koje su dominantne u Sremu.

“Bazari zdravlja imaju pre svega za cilj prevenciju, jer pacijenti mogu bez zdravstvene knjižice i zakazivanja da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje. Preventivnim pregledima mogu da se otkriju i spreče bolesti na vreme, što veoma bitno za svakog čoveka” – rekla je Cvetković Mićić.