Voganj: 25. Sremski svinjokolj održan u subotu

Aktuelno Društvo VESTI

Za prave sremske domaćine nema lepšeg događaja od svinjokolja, a voganjski domaćini to i dokazuju. Već 25 godina organizuju Sremski svinjokolj koji je ove godine privukao veliki broj posetilaca, ali i takmičara. Nadmetalo se sedam ekipa u spravljanju mesnih prerađevina i šest u kuvanju sremskog paprikaša.

Šašinčani su dobili nagradu kao najbolja amterska ekipa. Voganjci iz Mesne zajednice  osvojili su prvu nagradu za tradicionalni način šurenja svinja – paljenjem. Stejanovčani su odneli nagradu za orginalan nastup, a imali su i najukusnije čvarke.  Voganjci su napravili i najukusniju kobasicu , a ekipa Čika i Žika iz Bešenova imala je najukusniju džigernjaču. Iz organizacionog odbora poručuju da je dobro što se tradicija održava i što je Voganj postao poznat po svinjokolju, o čemu svedoči i veliki broj posetilaca, koji su iskoristili priliku i meso i mesne prerađevine kupili po pristupačnim cenama.

U ovogodišnju manifestaciju uključeni su i učenici tamošnje škole. Učestvovali su u brojnim takmičarskim disciplinama, a priredili su i kulturno umetnički program.

Sremski svinjokolj ne može ni bez paprikaša. Od šest ekipa najukusniji je skuvala ekipa APA 022 iz Rume, drugo mesto pripalo je Kosti Filipovuću iz Rume. Treći je bio Željko Marjanović iz Šašinaca, a četvrto mesto pripalo je Stevanu Popoviću iz Vognja.