Sremska Mitrovica: Edukacija zdravstvenih radnika na temu oboljenja uzrokovanih humanim papilon virusom

Aktuelno VESTI

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Institut za javno zdravlje Srbije Dr Miilan Jovanović Batut organizovali su u mitrovačkoj Gradskoj kući edukaciju zdravstvenih radnika  Sremskog okruga na temu oboljenja koja su uzrokovana humanim papilon virusom među kojima je i karcinom grlića materice. Kako kaže specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica  Branka Malbašić, Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja  sa najvišom stopom oboljenja i umiranja od ovog karcinoma.

 

“Zavod za javno zdravlje kao koordinator sprovodi sve aktivnosti u borbi protiv ovih opakih bolesti na teritoriji Sremskog okruga. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje se relizuju u saradnji sa Institutom Batut i sa lokalnom samoupravom“, rekla je dr Branka Malbašić, spec. socijalne medicine ZZJZ Sremska Mitrovica.

Doktor medicinskih nauka Katarina Boričić sa instituta Batut upoznala je prisutne  sa osnovnim podacima, učestalosti infekcije, načinima prenošenja, posledicama nelečenja i sa načinom sprečavanja oboljenja od humanog papilon virusa.

„Govoriće se i o načinima primarne prevencije, mogućnosti vakcinacije mladih pre stupanja u seksualne odnose jer je tada efekat vakcine najbolji i najefikasniji“, rekla je dr Katarina Boričić, doktor medicinskih nauka sa Instituta „Batut“.