Sremska Mitrovica: Promovisana knjiga posvećena Milunki Savić

Aktuelno Kultura

Veče posvećeno Milunki Savić, srpskoj heroini iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, održano je i prepunoj sali parohijskog doma u Sremskoj Mitrovici.

Promovisana je knjiga Milana Bogojevića „Milunka Savić – ordenje i ožiljci“, a u  programu su učestvovali Branko Stanković, autor TV emisije „Kvadrature kruga“, novinar  Mihajlo Medenica, mitrovački  književnik Mikica Ilić i dr Dimitrije Stojšić.

Milunka Savić je rođena u Koprivnici kod Raške, a početkom balkanskih ratova 1912. godine ona se, prerušena u muškarca, kao dobrovoljac Milun Savić, našla kao vojnik u Drinskoj diviziji.

Početkom januara 1916. u vreme povlačenja Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, bila je teško ranjena, pa je potom upućena u Bizertu na oporavak.
Kada je rat završen, Milunka se 1927. zaposlila u Hipotekarnoj banci, i to kao čistačica.

Odgajila je tri usvojenice – jedno zaboravljeno dete sa železničke stanice u Stalaću, sestru od ostarelih ujaka i ujne i jednu sirotu devojku iz Dalmacije.

Milunka Savić je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata. Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić”, francuska oficirska Legija časti.