Sremska Mitrovica, Ruma i Inđija: Oni su prvi za Krst časni (VIDEO)

Aktuelno Društvo VESTI

Jedan od običaja za Bogojavljenje je i plivanje za Časni krst. Plivalo se danas i u Sremu. U Rumi je plivanje kao i predhodnih godina bilo na Borkovačkom jezeru, a ovogodišnji pobednik je Rumljanin Dejan Bosančić. U Sremskoj Mitrovici se plivalo na reci Savi. Tamo je najbrži bio Luka Golubović iz Sremske Mitrovice, dok je u Jarkovcima najbrža bila Jovana Janković iz Inđije.

Luka Golubović 17-godišnji Mitrovčanin prvi je došao do Časnog krsta na Savi u Sremskoj Mitrovici.

Na bogojavljenskom plivanju učestvovalo je oko 90 plivača, a od toga sedam devojaka, najmlađi učesnik imao je 11 godina, a najstariji 59. Arhijereskoj liturgiji, a kasnije i plivanju za Časni krst  prisustvovao je episkog sremski Vasilije. Uz Srpsku pravoslavnu crkvu organizator plivanja za Časni krst u Mitrovici je Svebor družina “Sveti Dimitrije”. Tradicionalno 19. januara na obali reke Save okupi se nekoliko hiljada Mitrovčana.

“Nikada do sada nisam osetio ovakvu hladnoću, ali je osećaj izuzetan. Već dugo godina sam dolazio da gledam i uvek mi je ovaj događaj privlačio pažnju, ali nikad nisam uspeo da skupim dovoljno hrabrosti da se pojavim, no ove godine sam se odvažio”, istakao je Luka.

U Rumi na Borkovačkom jezeru među 23 plivača najuspešniji je bio Rumljanin Dejan Bosančić, najbolja plivačica Marijela Marković, a najmlađi učesnik 11-godišnji Stefan Evđenić. I ove godine plivanje za Časni krst organizovao je Savez sportova i Srpska pravoslavna crkva u Rumi, pod pokroviteljstvom Opštine Ruma, koja je opredilila i novčane nagrade za najuspešnije.

“Ovo mi je prva godina da učestvujem u plivanju za Časni krst i stoga je moje oduševljenje još veće. Voda je bila izuzetno hladna, međutim, svi plivači su sa verom ušli u jezero. Imali smo veliku podršku ljudi koji su došli da nas gledaju i neizmerno sam srećan što sam učestvovao u ovogodišnjem plivanju za Časni krst”, rekao je Bosančić.

Ispred lokalne samouprave sve okupljene građane na rumskom jezeru pozdravio je predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević.

“Najveću zahvalnost dugujemo sada već stotinama učesnika ove manifestacije, koji nisu odustajali i kada je ovo jezero bilo okovano ledom i time su iskazali snagu svoje volje i duha. Svako ko se odvažio na ovaj podvig je pobednik”, istakao je Kovačević.

Tradicionalno i ove godine na plaži kod restorana “Venecija” u Starim Banovcima organizovano je bogojavljensko plivanje za Časni krst, običaj koji se praktikuje širom sveta, a od zaborava čuva sećanje na krštenje Isusa Hrista na reci Jordan. Nakon liturgije u mesnim hramovima u Belegišu, Novim i Starim Banovcima, održano je plivanje za Časni krst.

U Inđiji, na Jarkovačkom jezeru  je prvi put organizovano plivanje za Krst časni. Pokrovitelj ovog tradicionalnog pravoslavnog okupljanja je Opština Inđija, a realizaciju je preuzela ustanova Sportski centar. Posle zdravstvenog pregleda učesnici su u litiji došli do jezera. Pobednik je Jovana Janković i 23 vitezova, koji su je pustili da prva dopliva do krsta.

“Bilo je teško, ali momci su me džentlenski pustili i lepo su se prema meni poneli i bio je divan osećaj”, rekla je Jovana.

Časni krst pobednici će zadržati do naredne godine kada će ga predati novim pobednicima.