Sastanak episkopa sremskog gospodina Vasilija i Slađana Mančića: Obnova svetinja na teritoriji rumske opštine

Aktuelno Društvo VESTI

Verski objekti koji su načeti zubom vremena, moraju se obnavljati i prilagođavati potrebama vernika, zaključak je sa sastanka u Gradskoj kući u Rumi. Razgovore o budućnosti svetinja Srpske pravoslavne crkve vođeni su između predsednika Opštine Ruma, Slađana Mančića i Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija. Dijalogu su prisustvovali i njihovi saradnici zaduženi, svako u svojoj oblasti za razvoj i prosperitet na teritoriji rumske opštine.

Fruškogorski manastiri i verski turizam tema su koja podrazumeva i onu negativnu stranu medalje – deo o zapuštenosti i ruiniranosti objekata. Takvih ima svuda, tako i na teritoriji rumske opštine, ali će iz budžeta ove godine, kao što je bilo i prethodnih biti izdvojeno 10 miliona dinara namenjenih obnovi svetinja.

“Razgovarali smo o tome da ćemo i ove godine, kao i prethodnih godina, izdvojiti 10 miliona kojih smo planirali za rekonstrukciju i renoviranje naših svetinja, crkava u svim mesnim zajednicama onako kako naša crkva na svojim organima donese odluku. Sa druge strane, razmatrali smo o mogućnosti, to je predlog gospodina Vasilija, da otvorimo crkvene riznice, jednu vrstu muzeja, i to u našem gradu”, izjavio je za naš portal Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma.

Koliko verski objekti sadrže umetničkih vrednosti u sebi, toga često nismo svesni. A ne znamo, ili zaboravljamo na to da su kroz istoriju naši sunarodnici odvajali hleb od usta, ne bi li na neki način postali zadužbinari naše kulture.

“Na teritoriji rumske opštine imamo veliko kulturno – istorijsko blago, koje se u svetu veoma ceni. Naše ikonostase u crkvama, stare i po 200 ili 300 godina, slikali su najvrsniji umetnici svojeg doba. Drago mi je da Opština Ruma prepoznaje dragocenosti i kulturno blago svojeg naroda i izdvaja sredstva za obnovu crkvi. Srećni smo što je ideja o kulturnom kutku, tj. riznici/muzeju u Rumi naišla na dobar prijem i što ćemo imati mesto gde ćemo moći da na jednom mestu objedinimo i građanima pokažemo sve one dragocenosti, knjige, ikone iz namesništva”, kazao je njegovo preosveštenstvo episkop sremski gospodin Vasilije.

Ulaganje u rekonstrukciju crkava nije jedini detalj dogovoren na sastanku između predstavnika lokalne samouprave i crkve, već je dogovoreno i da se u Rumi otvori jedna vrsta riznice, ili muzeja u koji bi se smestile istorijske i arheološke vrednosti, često razbacane po raznim mestima.