Ukusi Srema promovisani u Beogradu

Aktuelno Poljoprivreda VESTI

U prestonici zemlje koja hranu proizvodi s ljubavlju, s jedinstvenim spojem različitih kultura i ukusa, „Belgrade Food Showô je jedinstveno dvodnevno okupljanje kupaca, odabranih proizvođača i distributera premijum i visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda („specialty food“), prvi takav sajam i konferencija u Beogradu i jugoistočnoj Evropi.

Ova dugo očekivana prilika za kupce i distributere da otkriju najbolje od srpske i regionalne proizvođače hrane, održana je 5 i 6. novembra u Hotelu Crowne Plaza u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, i zabeležila je veliku posećenost.

U izlagačkom delu, proizvođači su predstavili svoje najnovije proizvode od voća, povrća, mesa i mleka, što je bila jedinstvena prilika za kupce da upoznaju rastuću srpsku industriju visokokvalitete hrane, inspirativne preduzetnike i njihove neodoljive proizvode.

Konferencijski deo, otvoren za sve goste, bavio se ključnim temama kao što su globalni trendovi, perspektive srpske visokokvalitetne hrane, putevi do tržišta i prilike za izvoz, stavovi i očekivanja kupaca, priče o uspehu i dr.

Jedan od projektnih partnera, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, učestvovalo je na ovom Sajmu, sa željom da prezentuje najbolje proizvode određenih srpskih regiona, kao i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom.

Na štandu Ministarstva poljoprivrede „Ukusi Srema“, predstavili su se „Friški jazački sir“ iz Jaska, Vinarija Komuna iz Rivice, „Palenta – Marčeta TRI-S“ iz Mačvanske Mitrovice i „Krompičice sitne ljute“ iz Sremske Mitrovice. Podršku „Ukusima Srema“ dali su Agencije za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice i Iriga.

– Bila je ovo odlična prilika da se naši, sremski proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda predstave na jednom ovako velikom i značajnom događaju. Zajedno sa kolegama iz Iriga pomogli smo našim lokalnim proizvođačima da prezentuju svoje proizvode, pronađu nove kanale prodaje, unaprede svoje znanje o svetskim trendovima u oblasti proizvodnje hrane, čuju priče o uspešnim i neuspešnim poduhvatima i projektima, a ujedno predstavimo i potencijal ruralnog područja Srema u ovoj oblasti – izjavio je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Opštine Irig je izjavio da je ovo samo mali deo onoga što Sremski okrug nudi u oblasti proizvodnje hrane i pića.
– Nadam se da će nam se uskoro pridružiti kolege iz celog Srema, kao i ostali proizvođači premijum hrane iz Sremske Mitrovice, Iriga, i ostalih sremskih gradova i opština, kako bismo celom svetu pokazali pravi potencijal „Ukusa Srema“ – rekao je Fedor Pušić.