Ivica Dačić položio kamen temeljac za 30 izbegličkih stanova

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije Ivica Dačić, posetio je juče Sremsku Mitrovicu povodom početka izgradnje još jedne stambene zgrade namenjene zbrinjavanju izbeglih i raseljenih lica sa prostora bivših jugoslovenskih republika.

Reč je o nastavku Regionalnog stambenog programa, Potprojektu 5, koji je finansiran preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Program predstavlja zajednički projekat Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske i ima za cilj da obezbedi krov nad glavom najugroženijim izbegličkim porodicama u regionu.

Ukupna vrednost čitavog Potprojekta je više od 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Republika Srbija učestvuje sa 13,2 miliona. U okviru Potprojekta 5 biće izgrađeno ukupno 1.847 stambenih jedinica, od čega 827 stambenih jedinica u 25 jedinica lokalne samouprave – Bačkoj Palanci, Čajetini, Kikindi, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu.

Svečanom činu su, pored gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera, prisustvovali i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Palmir Tot, pokrajinski podseketar za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova, Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Hans F. Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji. Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, predstavnici zemalja donatora i drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

About radiofruskagora