Otvorena Mihizova kuća u Irigu

U Irigu je otvorena obnovljena rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza – velikog imena naše književnosti, pozorišta i kulture – koja je pretvorena u Centar za razvoj kulture.

– Obnova rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza bila je najmanje što smo bili obavezni da uradimo da bismo mu se bar delimično odužili za sve što je za života uradio, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je svečano otvorio Mihizovu kuću.

On je istakao da je ponosan što će ovaj Centar biti deo projekta „Buđenje Fruške gore“, koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

– Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice – sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela, rekao je predsednik Mirović.

Ovom događaju prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, kćerka Borislava Mihajlovića Mihiza Mila Janković i akademik Matija Bećković, kao i predstavnici iriške lokalne samouprave.

About radiofruskagora