U Sremskoj Mitrovici obeležene dve decenije od početka NATO agresije

Aktuelno

U Sremskoj Mitrovici, juče tačno u podne na spomen obeležje u Masarikovoj ulici položeni su venci i odata je počast stradalima u NATO bombardovanju SR Jugoslavije. 

Juče je obežena 20. godišnjica od početka NATO agresije. Vazdušni napadi počelu su 24.marta 1999. godine i trajili su, bez prekida, 78 dana.

Gradonačelnik Vladimir Sanader i predsednik Skupštine grada Tomislav Janković položili su venac na spomen obeležje u Masarikovoj ulici. Vence su položili i predstavnici SUBNOR-a Grada Sremska Mitrovica, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja ratnih vojnih invalida, Srpski vojni vetarani, porodica Jakovljević, kao i delegacija Gradskog odbora SPS-a i Vojske Srbije.

Tokom 78 dana trajanja bombardovanja uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Ukupna šteta procenjuje se na više desetina milijardi dolara.

Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više. Bombardovanje je završeno 10. juna.

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. Te prve trupe, koje je činilo 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.