Višestruka korist od prečistača otpadnih voda u Rumi

Novoizgrađeni prečistač otpadnih voda, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo privrede Republike Srbije, od 1. marta je zvanično počeo sa radom. Smešten u Zapadnoj industrijskoj zoni namenjen pre svega kompaniji “Hačinson”, ali i drugim kompanijama koje imaju potrebu prečišćavanja otpadne vode, finansiran je od strane Ministarstvo privrede sa 100 miliona dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila skoro 20 miliona za izgradnju pristupnog puta ka prečistaču i neophodne kanalizacione i vodovodne mreže. Padove na trafostanici vredne blizu 8 miliona dinara Opština Ruma je zajedno sufinansirala sa Elektrodistribucijom.

U društvu predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, njegovih najbližih saradnika i načelnika Sremskog upravnog okruga Perice Gaković, prečistač je juče obišao državni sekretar u Ministrarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je imao priliku da se uveri da je za potrebe privrede, a u svrhu očuvanja životne sredine, izgrađeno moderno postrojenje sa naprednom tehnologijom.

Državni sekretar je ocenio da prečistač u Rumi, materijalni dokaz da stvari, kada ste posvećeni, odgovorni, držite datu reč mogu i treba da se završe, te da je korist od prečistača višestruka, jer će pored očuvanja životne sredine kompanija “Hačinson”, u kojoj radi 1.350 radnika, imati mogućnost da se nesmetano i relaksirano razvija i povećava proizvodnju.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je naglasio da ni ove investicije, kao ni svih ostalih, ne bi bilo da država nije pomogla i direktno učestvovala u realizaciji projekata, pre svega kroz subvencionisanje. Predsednik Mančić je kazao da je prečistač završen u roku, 22. januara, da je u februaru sprovedeno probno prečišćavanje otpadne vode, a od 1. marta on radi punim kapacitetom.

U znak zahvalnosti na iskrenoj saradnji i finansijskoj podršci Ministarstva privrede, prvi čovek rumske opštine je državnom sekretaru Stevanoviću poklonio primerak monografije “Ruma u Sremu kićenom”.

About radiofruskagora