Principi mu bili važni sve dok fotelja nije počela da se drma: Zelenović ozvaničio početak raspada Đilasovog saveza

Aktuelno

Aktuelni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović odlukom da izađe na izbore u tom gradu zadao je poslednji udarac bojkotu i ozvaničio početak raspada Saveza za Srbiju.

Iako Zelenović to ne želi da prizna, posle odluke da izađe na lokalne izbore, našao se u velikom problemu. Pošto je prvo mesecima tvrdio da je bojkot najbolje rešenje, a sada je odjednom promenio mišljenje, jasno je pokazao da mu je najvažnija fotelja i gola vlast. I zato mu nije lako.

Teško će ovu promenu kursa objasniti biračima, a još teže svojim partnerima iz Saveza za Srbiju koji ga već proglašavaju izdajnikom, besni na njega što je doprineo propasti ionako besmislene ideje bojkota. Smešno je gledati Zelenovića kako pokušava da objasni da nije izdajnik, da se i dalje zalaže za bojkot republičkih, iako izlazi na lokalne izbore, ali je i tužno slušati ga kako evocira uspomene na stare dane, kada je sa svojim saborcima iz Saveza za Srbiju putovao od Brisela i Strazbura, sve do Berlina, gde su, kako sam kaže, pokušavali da internacionalizuju pitanje izbora u Srbiji.

Tužno je, pre svega, zato što se Zelenović ponosi time što je sa Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem opanjkavao sopstvenu zemlju širom sveta, pljujući po njoj samo zato što nisu na vlasti. Jer, prema Zelenovićevoj logici, nema demokratije tamo gde on nije na vlasti. Pa će baš zato i izaći na izbore u Šapcu, gde je na vlasti, jer onda, prema toj sumanutoj logici, tu ima i demokratije.

Samo što je ta demokratija baš po meri Zelenovića.

U medijima nema nikog osim njega i njegovih političkih istomišljenika, pare iz gradskog budžeta dele se samo njemu podobnim medijima, a i iz budžeta se zahvata prema sopstvenim potrebama. Za to uostalom postoji i sudska presuda. Ona ista koju Zelenović lažno predstavlja kao oslobađajuću, umesto da kaže da je, zahvaljujući sporosti sudstva, koje je tako dobro reformisao njegov saborac Dušan Petrović, slučaj zastareo.

Jasno je da će Zelenović učiniti sve, ali baš sve u pokušaju da vlast zadrži. I jasno je da je prvi korak ka tome njegov izlazak na izbore. Čudna mu je samo izborna ponuda – insistiranje na političkoj prevrtljivosti, nedosledne odluke, kršenje prethodno proklamovanih principa. Deo izborne ponude je i plašenje Šapčana izvesnim Sandokanom, čijeg je brata sam zaposlio u gradskom javnom preduzeću. O malverzacijama njegovih najbližih saradnika, gradilištima bez tabli i informacijama o tome ko gradi, šta gradi i šta se u Šapcu sve radi, sve više se govori i sve manje može da se sakrije. A nije da neće pokušati. Sudeći po onome što smo čuli na početku njegove kampanje, fantastične konstrukcije i nemušta opravdanja tek slede.

Vladimir Orlić, narodni poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke, ocenjuje da je čitava priča oko bojkota zapravo bila samo farsa.

– Čitava priča o bojkotu je farsa, pa je ovo očekivan razvoj događaja. Lagali su narod sve vreme, a rade sve suprotno od onoga što su pričali. Posle Đilasovih omladinaca iz „5 miliona“ i Stamatovića, demaskirao se i Zelenović, uskoro će i sledeći. Prevarante je narod pročitao i ovaj put. Ostaje im samo da pokušaju da se negde ogrebu još malo i to im je kraj – istakao je Orlić.

Izvor: Srbija Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *