Sezona bostana u punom jeku – prinos je manji, ali kvalitet vrhunski

Aktuelno Poljoprivreda Ruma

Sezona bostana je u punom jeku u regionu Srema. Stigle su dinje i lubenice po kojima su Sremci nadaleko poznati. Sada je najvažnije krupne i slatke lubenice prodati, jer one ne mogu dugo da čekaju kupca. Proizvođači nastoje da prodaju ono što su proizveli, pa je tako i Đura Krnić iz Donjih Petrovaca prikolicu punu lubenica doterao u Dobrince, gde svakodnevno dolaze nakupci i gde prodaja dobro ide.

Đura Krnić iz Donjih Petrovaca nema velike površine pod bostanom. Kaže, manje je roda nego prošle godine, ali je zato kvalitet izuzetno dobar. Lubenice prodaje u Dobrincima, mestu koje je najpoznatije po proizvodnji bostana u Srbiji. Iako je manje roda nego prošle godine, cena koja je trenutno zadovoljavajuća, može da pokrije manjak prinosa. Poljoprivrednici smatraju da cena bostana treba uvek da bude dobra imajući u vidu sva ulaganja u proizvodnju. Ova vrsta proizvodnje zahteva dosta rada, ali i dosta ulaganja u kvalitetno seme, zaštitna sredstva, plastenike, sistem za navodnjavanje, tunele…

Širom Srema, ove godine, odgođene su čuvene manifestacije posvećene lubenicama, pa tako  izmedju ostalih, neće biti ni Bostanijade u Dobrincima i Šašincima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *