Jezero Basina – kutak za ribolovce i zaljubljenike u prirodu

Aktuelno

Nadomak  Donjih Petrovaca nalazi se nadaleko poznato jezero Basiana. Nastalo je na starim rimskim iskopinama na mestu gde je nekada bio ribnjak. Ovo jezero je upravo i poznato po sportskom ribolovu, a u poslednje vreme je i mesto gde dolaze ljubitelji prirode iz čitave zemlje. Godinama je menjalo vlasnike, a samim tim i sadržaje koji se nude. Sada se o njemu stara Radmila Janošević sa svojom porodicom.

Na mestu današnjih Donjih Petrovaca, nalazilo se  naselje pod imenom Basine. Njegovi stanovnici na ovim prostorima su  podigli prve ribnjake,a Basiana je tada bio jedan od važnijih gradova rimske provincije Panoni. Na lokalitetu Grad kod Donjih Petrovaca i danas se nalaze ostaci rimskog naselja. Revitalizovani stari ribnjak danas služi za ponos sremskog okuga i jedan od revira sa najvećim potencijalom. Pored dobrog potencijala jezero je danas sređeno i  nudi različite sadržaje.

Na jezeru Basiana se redovno održavaju šaranska takmičenja, a u poslednje vreme ovde svraćaju zaljubljenici u prirodu iz cele Srbije. Svi koji vole vodu i nepreglednu sremsku ravnicu često su u Donjim Petrovcima. Radmila i njena porodica imaju planove za poboljšnje ponude. Predloge dobijaju i od samih gostiju i ribolovaca koji ovde dolaze. Predlažu da se jezero produbi, da se ubace i neke nove vrste ribe. Sve je to u razmatranju, jer je za sve to potreban novac, ali i vreme. Važno je da su u ovom trenutku svi zadovoljni i da se brojni turisti i putnici namernicu, koji su jednom bili ovde, ponovo vraćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *