Proizvodnja duvana se isplati ako postoji kvalitet i sigurno tržište

Aktuelno Poljoprivreda

Površine pod duvanom se u Sremu iz godine u godinu povećavaju. Iako ova vrsta proizvodnje traži velika ulaganja, sigurno tržište je osnovni razlog zbog kog se mnogi proizvođači odlučuju za ovu vrstu proizvodnje. U ataru sela Hrtkovci, u Opštini Ruma duvan zauzima značajne površine, a Živko Rajaković iz tog sela ove godine je  zasadio na 58 jutara duvana . Berba je u punom jeku ,a ono što predstavlja problem je radna snaga.

Oni koji se godinama bave uzgojem duvana ušli su u sve tajne ove proizvodnje i postižu izuzetno dobre rezultate. Na njivama porodice Rajaković iz Hrtkovaca, duvana ove godine ima na 58 jutara. Uradjeno je sve na vreme i kvalitetno, a ono što je najvažnije, kaže Živko Rajaković, je dobar raspored padavina i kvalitet zemljišta na kojem je duvan rasađen.

Ove godine cena duvana prve klase je 4 evra i 40 centi, a druge 3 evra i 60 centi. To je prihvatljivo kaže Rajaković, a najvažnije u proizvodnji duvana, koja je izuzetno skupa je obezbeđeno tržište i garantovana isplata.

U proizvdonji duvana ima dosta posla, pa je potrebno i angažovanje radnika, posebno tokom berbe. Danas ih je teško nači, pa se duvandžije snalaze kako znaju i umeju. Kašnjenja u berbi ne sme biti jer sve mora biti uskalđeno i berba i sušenje kako bi se na kraju ostvario dobar rezultat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *