Povrtarstvo sve profitabilnije u Sremu

Povrtsrastvo je poslednjih godina u Sremu sve zastupljenije i sve profitabilnije. Iako traži velika ulaganja, dosta rada i dosta znanja, mlađi poljoprivrednici šansu za dobru zaradu vide upravo u povrtarstvu, posebno plasteničkoj proizvodnji.

Proizvodnja u zatvorenom prostoru je daleko sigurnija od one na otvorenom polju, pa se većina biljnih vrsta gaji u plastenicima. Ovom vrstom proizvodnje se najčešće bave mladi poljoprivrednici spremni na primenu novih tehnologija i znanja, a sve u cilju bolje i kvalitetnije proizvodnje. Jedan od  takvih  povrtara je i Marko Vojnović iz Buđanovaca, koji je odavno prepoznao prednost plasteničke proizvodnje i sada ima nekoliko plastenika u kojima je trenutno 50 hiljada komada zelene salate. Salata je sađena u dve etape, tako da sada ima one koja stiže za branje, ali i tek rasađene.

Marko kaže da je u kontrolisanim uslovima proizvodnja lakša i do sada nije bilo problema, a i vreme je išlo na ruku povrtarima. Celokupna porodica je uključena u povrtarsku proizvodnju. Bave se Vojnovići i ratarstvom, ali je težište ipak na povrtarskoj proizvodnji. Za ovu vrstu proizvodnje veoma je važno tržište. Sve ono što se ubere brzo mora stiči do kupca, a Marko je tržište odavno obezbedio. Naš sagovornik kaže da ova proizvodnja jeste skupa, ali da troškove nikada nije stavljao na papir. Da jeste, kaže, verovatno bi odustao, a ovako nastavlja da radi. Posle salata biće neka druga biljna vrsta, spanać ili nešto slično. Ono što je važno, svakako, je da plastenici nikada ne budu prazni.

About radiofruskagora