Broj obolelih od korona virusa u Sremu opada, a u toku je i vakcinacija

Aktuelno Sremska Mitrovica VESTI Zdravlje

Broj obolelih od virusa kovid-19 u Sremskom okrugu se smanjuje, podaci su Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica. U Sremu je trenutno 1.915 aktivnih slučajeva zaraženih korona virusom, od čega 564 u Sremskoj Mitrovici, 425 u Staroj Pazovi, 366 u Rumi, 244 u Inđiji, 43 u Irigu, 137 u Šidu i 136 u Pećincima. U Korona centru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici nalazi se 131 pacijent, od toga su 102 pacijenta su pozitivna, a devet se nalazi na respiratoru.

Skoro 110.000 građana za nepunih 36 sati putem portala e-uprave izrazilo je interesovanje za vakcinaciju. Polovina prijavljenih je iz Beograda, a 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu. Očekuje se da stariji od 75 godina budu pozovani do kraja nedelje. Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

Juče su u staropazovački Dom zdravlja stigle prve doze vakcine protiv virusa covid-19. Prve vakcine namenjene su štićenicima Doma za stara lica u Novim Banovcima, dok će među prvima imunizacijom biti obuhvaćeni i zdravstveni radnici u kovid ambulantama. U pitanju je fajzer vakcina koja se prima u dve doze, druga 21 dan nakon prve.

Istovremeno kad i u ostatku Srbije, u skladu sa planom imunizacije koji je sačinio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, započela je imunizacija protiv covid-19 na teritoriji Sremske Mitrovice. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sremska Mitrovica, ekipe Doma zdravlja Sremska Mitrovica u nedelji za nama izvršile su vakcinaciju zaposlenih i korisnika Doma za stara lica. Imajući u vidu predstojeću masovnu imunizaciju stanovništva, definisano je pet vakcinalnih punktova u zdravstvenim stanicama Doma zdravlja Sremska Mitrovica. U cilju obezbeđenja pristupnosti građanima, u tu svrhu su određene prva, druga i treća zdravstvena stanica, kao i ambulante u Laćarku i Mačvanskoj Mitrovici u kojima će raditi po dva tima. Danas od 9 časova na punktu Druge zdravstvene stanice  počela je  vakcinacija zdravstvenih radnika  Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *