Pećinci – Informatičkim opismenjavanjem do boljih poslovnih prilika

Aktuelno Društvo VESTI

 

Edukativni centar „Discipulus“, danas je, kao prvu aktivnost u okviru projekta kompjuterskog opismenjavanja pripadnika romske populacije „Romi – deo informacionog društva“, održao inicijalno testiranje zainteresovanih kandidata radi utvrđivanja nivoa predznanja koje poseduju kada je u pitanju korišćenje računara.

Obuku po programu međunarodno priznatog standarda u oblasti informacionih tehnologija – ECDL realizovaće predavači Edukativnog centra „Discipulus“, koji već ima iskustvo u realizaciji obuke po navedenom programu, kao i stručne kadrove i opremljen prostor. Pojekat je podržala Opština Pećinci koja će finansirati izdavanje ECDL sertifikata (European Computer Driving Licence) polaznicima koji uspešno polože završni test.

Ružica Mrkalj iz Edukativnog centra „Discipulus“ je, povodom početka projekta rekla da je inicijalni test veoma značajan jer će predavačima omogućiti da utvrde nivo predznanja potencijalnih polaznika. „U toku je testiranje potencijalnih kandidata za početak projekta. Na osnovu ovih testova moći ćemo da odredimo grupe prema nivou prethodnog znanja i shodno tome da pripremimo obuku tako da polaznike maksimalno osposobimo za polaganje ECDL testa,“ rekla je Mrkalj.

Značaj edukacije Roma u ovladavanju znanjima i veštinama rada na računaru prepoznao je Negoslav Jovanović, predsednik Udruženja „Romski put“ koji je informisao i okupio predstavnike romske populacije sa cele teritorije opštine Pećinci zainteresovane za pohađanje ECDL obuke i sticanje ovog vrednog sertifikata. „Smatram da je ovo jako dobar potez, jer će nakon obuke, bez obzira na ishod finalnog testa, veći broj Roma znati da rukuje računarom,“ rekao je Jovanović i poželeo polaznicima da uspešno završe obuku i polože za tzv. vozačku dozvolu za korišćenje računara.

Ciljna grupa na projektu „Romi – deo informacionog društva“ su pripadnici romske populacije koji nisu u mogućnosti da na drugi način steknu takvu vrstu obuke, a opsti cilj je njihovo upozvanje sa značajem i mogućnostima koje pruža internet, odnosno sa prednostima informaciono-komunikacionih tehnologija.

Obuka će mladima školskog uzrasta pružiti mogućnost da imaju podjednako znanje i veštine iz ove oblasti kao njihovi vršnjaci koji imaju bolje životne uslove, a za punoletne Rome, ovo je šansa da steknu znanje, a time i mogućnost nezavisnijeg i kvalitetnijeg radnog angažovanja

.Informatičkim opismenjavanjem do boljih poslovnih prilika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *