Mala Remeta: Kamp razmene mladih

Aktuelno Društvo VESTI

U fruškogorskoj Lugarnici u Maloj Remeti otvoren je “Lions kamp”, kamp razmene mladih u Srbiji, koji će biti realizovan u periodu od 1. do 5. jula 2017. Projekat razmene mladih (Youth Exchange Program) je program međunarodne humanitarne organizacije “Lions International”  nastao u želji  da podstiče mlade od 17 do 21 godine da putuju i borave u stranim zemljama i time prošire svoja znanja o drugim kulturama, društvenim i ekonomskim sredinama, a takođe, da se uporede sa vršnjacima iz inostranstva. Tim povodom, u Srbiju su stigli mladi iz Nemacke, Turske i Italije, i ovih dana obilaze Vojvodinu.

Organizacija “Lions” je internacionalnog karaktera i postoji u preko 200 zemalja širom sveta.  Na teritoriji Srbije već punih osam godina se organizuje program razmene omladine, ali su oni do sada boravili u domaćinskim porodicama po dve nedelje jer se nisu stekli uslovi za formiranje kampa. Ove godine se situacija promenila, i trenutno je u toku prvi promo lajons kamp u Srbiji.

Maja Žikić, predsednica “Srpske lajons zone”,  zajedno sa organizatorima prvog “Lions” kluba u Srbiji,  istakla je da žele da se posebno zahvale gradu Novom Sadu, koji im je finanski pomogao i na taj način praktično omogućio realizaciju ovog projekta kampa razmene mladih u Srbiji.

Domaćini kampa su porodica Duduković, vlasnici fruškogorske Lugarnice, u kojoj  je kamp i smešten, a opšti utisak prisutnih u kampu jeste da je baš to mesto idealno za ovakvu aktivnost zbog  svog položaju u podnožju planine Fruška gora i samim tim pruža pravu malu oazu  prirode i mira.

Svake godine  mladi iz Srbije provode leto u nekoj stranoj zemlji u porodici i tematskim kampovima zajedno sa vršnjacima iz svih krajeva sveta. Ove godine je obezbeđeno 44 mesta u 23 zemlje i to su Austrija, Nemačka, Engleska, Švajcarska, Francuska, Španija, Italija i mnoge druge, te je i klub “Lions” iz Srbije ponosan što od sada može mlade iz inostranstva da smesti u sopstveni kamp, na isti način na koji su i mladi iz Srbije smesteni u “Lions” kampovima u inostranstvu.