Ruma i Irig: Regionalni program stambenog zbrinjavanja

Aktuelno Društvo VESTI

Šest porodica izbeglih i raseljenih lica na području opštine Ruma i tri porodice iz opštine Irig danas su potpisale ugovore o stambenom zbrinjavanju u okviru projekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Republici Srbiji.

Dragana Obradović koja je bila podstanar u Putincima sada je rešila jedan od najvećih problema od kada je devedesetih godina izbegla sa Korduna. Sada će imati svoj krov nad glavom, nema više plaćanja stanarine a već ima i planove o zaposlenju kako bi olakšala suprugu koji radi u Sremskoj Mitrovici, a lakše će biti i njenim sinovima. „Rešili smo jedan veliki problem. Suprug radi u Sremskoj Mitrovici i biće mu bliže, a ja mogu tražiti posao jer ne moram putovati. Sada je sve lakše i bolje za nas“, kaže Dragana.

Opština Ruma je svih ovih godina aktivno učestvovala u stambenom zbrinjavanju izbeglih i prognanih lica.  Zajedno sa nevladinim organizacijama, ali i državnim institucijama,  krov nad glavom je dobilo dosta porodica.  „Međutim, ima još onih čije stambeno pitanje nije rešeno“,  kazao je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.Rešavanje stambenog pitanja izbeglih i raseljenih lica u okviru ovog programa biće nastavljeno i u narednom periodu. U ove dve lokalne samouprave kažu da će i dalje biti relevantan partner svim institucijama kako bi se što veći broj izbeglih stambeno obezbedio.