Za poljoprivredne proizvođače: Besplatna analiza zemljišta u rumskoj opštini

Aktuelno Poljoprivreda VESTI

U laboratoriji Poljoprivredne stručne službe (PSS) u Rumi u toku je besplatna njanaliza zemljišta, koja će trajati do kraja decembra. Sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta za dve hiljade uzoraka.

“Sada je vreme da se uradi analiza osnovne plodnosti zemljišta, koja se sastoji od analize kiselosti, odnosno PH analiza, zatim sadržaj kalcijum karbonata, humusa, ukupnog azota, fosfora i kalijuma”, rekla je Snežana Mušicki iz PSS-a.

Ona je takođe dodala da je ova proizvodnja bitna kako poljoprivredni proizvođači ne bi napamet bacali đubrivo po zemljištu, ukoliko za to nema potrebe. Na osnovu analize plodnosti zemljišta se daje preporuka za đubrenje, poljoprivrednici navedu koje kulture žele da seju naredne četiri godine i na osnovu analize, agronomi daju preporuku za osnovno đubrenje.

Da bi se dobila kvalitetna preporuka za unošenje mineralnih đubriva u zemljište potrebno je i kvalitetno uzeti uzorke i doneti ih u PSS.

“Kako bi sve bilo kako treba, poljoprivredni proizvođači moraju pravilno da uzorkuju. Ono se sastoji od dijagonalnog kretanja po parceli , odnosno od više pojedinačnih uzoraka pravi se jedan prosečan. Uzorkovanje se vrši za ratarsko-povrtarske kulture do 30 cm, dok za voćarsko-vinogradarske useve se radi na dve dubine, do 30 cm i od 30 do 60 cm”, dodala je Mušicki.

Analiza zemljišta u Opštini Ruma je besplatna, sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta, a pravo na analizu imaju svi poljoprivredni proizvođači, koji zemljište imaju u katastarskim opštinama u Opštini Ruma, bez obzira na mesto stanovanja i prebivališta.