Irig: Učenici berbom u školskom vinogradu svečano započeli novu školsku godinu

Aktuelno Društvo Kultura VESTI

Učenici, nastavno osoblje i prijatelji Srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz“ iz Iriga su berbom grožđa u školskom vinogradu svečano započeli novu školsku godinu.

Lepo vreme, zraci sunca, bogat rod, zvuci gitare i harmonike, osmesi i razdragana mlada lica, ponosni nastavnici i veliki broj prijatelja ove mlade školske ustanove, deo su dekora mladog vinograda koji se nalazi iznad Iriga, na raskrsnici puteva ka Šatrincima i Krušedolu.

Da je vinograd brižno negovan vidi se na prvi pogled, a potvrđuje to i Isidora Birinji, direktorica ovog mladog i uspešnog kolektiva, koja se u svom obraćanju zahvalila prirodi na izdašnosti, učenicima i kolektivu škole na velikom trudu i hiljadama časova koje su proveli u njemu, kao i svim prijateljima škole koji su pomogli da ovaj prelepi vinograd i cela škola budu nadaleko primer za ugled i poštovanje.

Kako to običaj i nalaže, mlada direktorica ubrala je i prvi grozd, a zatim su se kroz redove razmileli učenici i njihovi profesori koji su za tili čas napunili gajbe grožđem koje, kako kažu, ne uspeva nigde tako kao na obroncima Fruške gore.

Niko od birača se nije štedeo, niko nije zabušavao, ali ako treba da izdvojimo najvrednijeg među njima onda je to definitivno otac Atanasije koji je mladim školarcima danas pružio pozitivan primer u svemu.

Grožđe koje su mladi berači danas ubrali, nastaviće svoj život u vrhunskim vinima koje ova škola pravi, a za koja je zadužena Branislava Turčinović, glavni tehnolog, sa svojim timom.

Već oko podneva, slatki plodovi Fruške gore našli su se u muljači a podrum Turističke organizacije Opštine Irig biće svedok pretvaranja soka od grožđa u “Fruškogorac crveni“ i “Fruškogorac beli“, vina po kojima je škola nadaleko poznata.

Da mladi vinari budu orni i imaju dovoljno snage za posao, pobrinuli su se njihovi školski drugovi kulinarskog smera, koji su za sve berače pripremili tradicionalni doručak, ali i pasulj u oraniji o kom će se dugo pričati u superlativima.

Berbi su prisustvovali pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Rovčanin, bivši direktor škole a danas poslanik u Skupštini AP Vojvodine Tihomir Stojaković, rukovodstvo Opštine Irig, kao i brojni predstavnici javnog života.

Izvor: irig.rs