Ruma: Berba grožđa u poljoprivrednoj školi

Aktuelno Društvo Poljoprivreda VESTI

Učenici Srednje poljoprivredno prehrambene škole Stevan Petrović Brile u Rumi počleli su berbu grožđa. Kažu groždje je dobro rodilo, biće dva kilograma po čokotu , a u pitanju su vinske sorte.

Osveštanjem vinograda počeo je veliki posao učenika Srednje poljoprivredne škole u Rumi. Uz blagoslov rumskih sveštenika počela je berba grožđa, što je i završnica ovogodišnje proizvodnje.

U vinogradu su stone i vinske sorte. Stone su odavno obrane, a danas se beru vinske sorte, koje su dobro rodile. Zadovoljni su i učenici i profesori koji su i ovu proizvodnu godinu uspešno priveli kraju.

“Veoma smo zadovoljni. Godina je išla na ruku vinovoj lozi pa mi sada imamo kvalitetno grožđe. Očekujemo 2 kilograma po jednom čokotu”, kaže Aleksandar Mišković, profesor stručnih predmeta u rumskoj školi.

Teoriju su tokom godine učenici primenjivali u praksi i sada prvi put beru groždje. U ovoj školi se inače velika pažnja poklanja praktičnom radu, koji je nadogradnja teorijske nastave.

Od veoma kvalitetnog groždja biće i kvalitetnog vina. Jedna deo učenici će prodati, ali će biti dovoljno i za vino koje će tokom godine degustirati gosti i prijatelji ove rumske škole, jedine poljoprivredne škole  u Sremu. Berbom se zavšava jedna proizvodna godina, a kažu da već sutra počinje priprema vinograda za novu sezonu.