Srem: Jučerašnje nevreme

Aktuelno Društvo VESTI

Olujno nevreme koje je juče zahvatilo Srem, na svu sreću nije odnelo ni jednu ljudsku žrtvu. Materijalnu štetu u najvećoj meri pretrpele su opštine Ruma, Šid, Stara Pazova, Grad Sremska Mitrovica, Pećinci. Konkretno, kada je reč o Rumi, najveću je štetu pretrpela teritorija grada, mada ni sela nisu sjajno prošla.
Ruma je za samo 15 minuta promenila svoj izgled. Kada je olujno nevreme počelo, leteli su crepovi, negde i grede krovnih konstrukcija, mnogobrojni automobili prošli su jako loše zbog crepova i drugih teških predmeta koji su se obili o njih. Ispred nekadašnjeg Mlečnog restorana, a sadašnjeg Fruštuka, ogromno stablo iščupano iz zemlje ležalo je na automobilu. Železnička ulica bila je zatvorena za saobraćaj, kao i put između Rume i Buđanovaca , zbog cepanja ogromnog stabla koje se poprečilo po putu.


„Velika je šteta ali najvažnije je da niko nije povređen. Sve službe koje su potrebne za pružanje pomoći i intervencije u ovakvim situacijama a to su: vatrogasne jedinice, JP Vodovod, Elektrodistribucija, JKP Komunalac, Vojvodina Šume i Katago (održavanje puteva) bile su na terenu radeći sve što mogu“, rekao je Slađan Mančić, komandant Štaba za vanredne situacije Opštine Ruma.
Prioriteti za sanaciju u Rumi biće krovovi objekta PU kod OŠ Veljko Dugošević, kao i krov pomenute škole. Na listi prioriteta naći će se i krov osnovne škole u Putincima.
Pred novoformiranom Komisijom u Rumi je velik posao. Predsednik te Komisije je Dušan Ljubišić, načelnik OU Opštine Ruma, a članovi su saobraćajni inspektor Stojša Jovanović i Marija Stojčević, zamenica predsednika Opštine Ruma.


Vatrogasna služba imala je velik broj intervencija, među kojima je bila i sanacija posledica izazvanih požarom u Buđanovcima.
„Zabeleženo je 17 intervencija, iako ih je praktično bilo mnogo više koje su usput obavljene. Sedam intervencija je bilo na teritoriji Rume, a najveća je bila sanacija posledica požara u Buđanovcima koji nije bio mali. Intervencije su uglavnom bile uklanjanje palih stabala ili grana sa puteva“, rekao je za naš radio Stevan Pejić, šef vatrogasne službe.

Veliko nevreme pogodilo je i opštinu Stara Pazova. Delovi opštine ostali su bez struje, a saobraćaj na lokalnim putevima obavljao se nesmetano zahvaljujući radnicima JKP „Čistoća“ koji su uklonili polomljeno granje i drveće sa saobraćajnica. U oluji je oštećen krov na zgradi OŠ „Simeon Aranicki“. Iz tog razloga danas nije bilo nastave a đaci će blagovremeno biti obavešteni kada će opet moći u školu.