S. Mitrovica: Mitrovačka književnica u prestižnom časopisu Svitak

Aktuelno Kultura

Novi broj “Svitka”, književnog glasila koje izlazi u Požegi od 1994. godine, doneo je temat o  mitrovačkoj spisateljici, a povod je bila Književna nagrada ‘Hadži Dragan’ koju je Slađana Milenković dobila.

Glavni i odgovorni urednik i osnivač Časopisa “Svitak”  je Milijan Despotović, koji pored ovog, uređuje i prvi časopis za haiku poeziju na srpskom jeziku “Paun”. Srpsku književnu scenu, kao kritičar ali i kao recenzent brojnih knjiga, Despotović prati već više od 40 godina.

“Uvek je tematski broj vezan za određenog pisca. Prvi broj bio je posvećen pesnikinji veka, našoj Desanki Maksimović. Posle toga se ređalo od Alena Boskea, preko Njegoša i do mlađih pisaca. Poslednji broj, koji je upravo izašao, donosi jedan sažetiji presek, presek književnog stvaralaštva dr Slađane Milenković iz Sremske Mitrovice”, rekao je urednik Despotović, i dodao:

“Inače, Slađana nije nepoznata Književnim novinama ‘Svitak’ iako nas deli jedna mala geografska razdaljina.  Kao mlad pesnik u izdanju Književnog društva ‘Razvigor’ koje izdaje ‘Svitak’, objavila je zbirku haiku-pesama koja je bila izuzetno zapažena. Ona je potom potom saradnik ‘Svitka’ i njena sama pojava na književnoj sceni jezika našeg, srpskog, je već ime, i mi je nismo zaobišli, stavili smo je u korice naših novina. Ovo je ozbiljniji početak naše saradnje i Slađana je kao književni stvaralac, kao pedagog nama učinila veliku čast.”