Surduk, mesto sa bogatom istorijom

Društvo Kultura

Pored prirodnih lepota, Surduk ima i bogatu istoriju. Zahvaljujući frizeru u penziji Lazaru Čolakoviću saznali smo više o životu naroda koji su hiljadama godina unazad naseljavali ovo područje. Mada i danas šiša, od kad je otišao u penziju posvetio se svom hobiju: istražuje priobalje Surduka i pronalazi različite predmete koji svedoče o bogatoj istoriji i prošlosti ovog dela staropazovačke teritorije. Među predmetima koje je pronašao izdvajamo rogove bizona stare preko 10 000 godina i fosile školjki i puževa koji su živeli u nekadašnjem Panonskom moru.

“Bavim se arheologijom i nalazim keramiku iz doba Kelta, Rima, Vučidola, Vinče. Ono što nađem obično nosim u muzej u Sremskoj Mitrovici pa tamo saznam šta sam pronašao. Iskreno se nadam da ćemo biti u prilici da i u našoj opštini otvorimo muzej Podunavlja, kao što se najavljivalo”, rekao je za TV Fruška gora Čolaković.

Lazar Čolaković kaže da se u Surduku nalazila kovačnica novca. Sam je pronašao par zlatnika sa likovima Julija Cezara i Oktavijana Avgusta, što govori o tome da su ovde živeli Rimljani.

“Ovde može da se pronađe dosta rimskog novca. Par srebrnjaka koje sam našao dao sam u muzej u S. Mitrovici a neke sam odneo i u Beograd. Ipak je teritorija Srbije područje na kom je rođeno 17 rimskih careva. Rimljani su u osvajanja uvek išli predvođeni ljudima koji su rođeni na teritoriji Srbije”, dodao je gospodin Čolaković.

Neki od znamenitih ljudi iz Surduka koje ćemo ovde pomenuti su Mijatović Vladimir, koji je iškolovao preko 200 srpske dece u Zagrebu, kao i  Teodor Bosnić, dobrovoljac  koji je branio Bana Jelačića 1848. godine kad se digla buna u Evropi.