Ruma: Sirovine iz Srema za fabriku nudli

Aktuelno Privreda VESTI

Proizvodnja nudli u nepalskoj kompaniji Wai Wai u Rumi počela je ovih dana. Zvanično otvaranje fabrike najavljeno je za peti oktobar, a pored novih radnih mesta ova kompanija saradjivaće i sa poljoprivrednim proizvođačima. Kako je najavljeno, sirovine  će se nabavljati u našoj zemlji, a prvenstveno od sremskih poljoprivrednika.

Nepalska kompanija otvorila je vrata proizvodnog pogona našoj televizijskoj kući TV Fruška gora. Kako smo mogli videti, tamo je sve u najboljem redu, a među 100 zaposlenih se nalaze kako Rumljani, tako i ljudi iz drugih sredina. Ovaj broj zaposlenih će se zaustaviti na 407 u narednih godinu dana.

Kvalitet nudli koji se proizvode u Rumi, mora biti isti kao i onih proizvedenih u Nepalu. U proizvodnom pogonu ove fabrike kontrole se vrše svakog trenutka. U fizičko-hemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji konstantno se uzimaju uzorci, od početka proizvodnje pa do finalnog proizvoda. Veoma važna je i kontrola sirovina.

“Radimo uvek dvostruku ili trostruku kontrolu sirovine, zapravo ponavljamo je sve dok ne dobijemo pravi rezultat. Najvažnije nam je da tačne rezultate analize naši saradnici dobiju na vreme”, rekla je Zlatica Vukomir, rukovodilac kvaliteta.

Lepa vest za naše poljoprivrednike, posebno u Sremu i opštini Ruma jeste da će imati priliku da sarađuju sa ovom kompanijom koja je izvozno orijentisana jer će se sirovine nabavljati u našoj zemlji. U planu su razgovori o tome, prvenstveno sa pravnim licima, kažu u toj kompaniji.

“Mi moramo nabavljati sirovinu od pravnih lica, zato smo spremni da razgovaramo sa zadrugama. Duboko verujem da će opština Ruma i njeni stanovnici imati koristi od naše nove fabrike”, rekao je direktor Aleksandar Protić.

Za sada je pokrenuta samo prva faza proizvodnje. Radi se u jednoj smeni, a veoma brzo biće pokrenute i nove linije, uveden četvorosmenski rad i proizvodnja u punom kapacitetu.

Potvrđeno je i prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svečanom otvaranju 5. oktobra.