Ruma: Odabrani projekti  za sledeću godinu

Društvo VESTI

Od danas su poznati projekti koji će u okviru participativnog budžetiranja biti realizovani u sledećoj godini. Finansiraće ih lokalna samouprava iz opštinskog budžeta, a prema prvim procenama, njihova vrednost je blizu 20 miliona dinara. Građani rumske opštine su odlučili da budu finansirana tri seoska i dva gradska projekta.

Predlagali su i glasali građani opštine Ruma u proteklom periodu. Treću godinu za redom, sami su odlučili koji projekti će biti finansirani iz opštinske kase u sledećoj godini. To su:

– mobilijar za decu u Buđanovcima, Donjim Petrovcima, Klenku, Nikincima i Malim Radincima za koje je stigao 1641 glas;

– izgradnja lifta za invalidna lica i druga bolesna lica u Domu zdravlja u Rumi, za šta je glasalo 1634 građana;

– uređenje centra Platičeva koje je dobilo 1318 glasova;

– ormariće za đake u školama „Ivo Lola Ribar“, „Dušan Jerković“ i „Zmaj Jova Jovanović“;

– izgradnja parka u centru Vognja sa 1002 glasa.

Na današnjoj konferenciji za medije rečeno je da je u projekat participativno budžetiranje bilo uključeno 3068 građana , a da je bilo 3039 važećih listića. Posebno je kao veoma aktivno apostrofirano Platičevo, čiji meštani su bili dobro organizovani.

Projekti koji su dobili najviše glasova biće finansirani iz optinskog budžeta u sledećoj godini. Projekcija opštinske kase  za 2018-tu godinu  je u toku.

Podsetimo,  ovo je treća godina kako opština Ruma uključuje građane u kreiranje budžeta. Odziv je bio sličan prošlogodišnjem, a kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, bilo je veoma dobrih projekata čija realizacija, uprkos tome što nisu ušli u budžet,  može biti ostvarena iz drugih izvora.