Rumska gimnazija obeležila 105 godina postojanja

Društvo Kultura VESTI

Sinoć je u Velikoj sali Kulturnog centra Ruma održana svečanost povodom 105 godina rada poznate rumske Gimnazije Stevan Puzić. Priređen je bogat i zanimljiv  kulturno umetnički program u kome su svoje talente i umeća pokazali sadašnji i bivši gimnazijalci. Na početku programa, goste je pozdravila direktorica Gimnazije, Sofija Blagojević:

“Danas nas posebno raduje činjenica da je naše društvo uvidelo kakav značaj ima gimnazija kao elitna nastavna institucija u obrazovanju srednjoškolaca, s ozirom na to da se, u jednom kraćem vremenskom periodu, odustalo od ovakvog koncepta obrazovanja i vaspitanja učenika. Vremena se menjaju, to je neminovno, a sa njima dolaze nove generacije mladih ljudi, sa drugačijim željama i pogledima na svet. Kako bi održala korak sa njima, i Gimnazija se postepeno menjala, uspešno se prilagođavajući zahtevima svojih učenika, ali zadržavajući pritom sva ona tradicionalna shvatanja i vaspitne vrednosti na kojima je i osnovana. Najbolji dokaz da naša Gimnazija uspešno odoleva zubu vremena jesu uspesi i rezultati njenih učenika”, rekla je direktorica Sofija Blagojević, ističući i to da postoji nešto posebno lepo u radu sa mladim ljudima:

 

“Obavljati ovaj posao nekada nije lako, ali znajuci da učenike našim radom i primerom inspirišemo isto onako kako su i nas naši profesori inspirisali, čini nas srećnim jer smo imali priliku da u tome učestvujemo. Prava potvrda da je ovaj naš pristup dobar ogleda se u tome da đaci koji završe našu Gimnaziju ne postaju samo uspešni profesionalci posvećeni svom pozivu, već pre svega dobri i pošteni ljudi, koji se, gde god se našli u svetu, uvek sa ponosom sećaju svoje Gimnazije i gimnazijskih dana”.

Posle zvaničnog dela, druženje je nastavljeno na koktelu u holu KC-a uz posluženje i muziku tamburaša, pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa nekima od učesnika koji su bili raspoloženi da podele svoje utiske sa nama, a to su uglavnom bili najstariji  četvrtaci.

“Na ovoj svečanoj akademiji bila sam voditelj programa a spremala me je profesorica Nadica Pokrajac. Pripreme su tekle opušteno, uživala sam na probama slušajući ostale učesnike, moje drugove, u izvođenju svojih tačaka. Sada sam četvrta godina i ovo mi je bio prvi put da učestvujem na nekom događaju koji organizuje škola, ali sam ih gledala skoro sve. Nisam imala veliku tremu, mada je bila prisutna, pogotovo na početku; kako je veče odmicalo, oslobađala sam se treme i bila sam ponosna na to što radim”, rekla je za naš portal učenica Ana Jovanović, od koje smo hteli da čujemo i kako je biti gimnazijalac u školi sa tako dugom tradicijom:

“Da, sada smo mi čuveni maturanti gimnazije, mada ja još nisam svesna toga u potpunosti. Gimnazija mi je mnogo značila i pomogla u odrastanju. Ponosna sam što završavam baš ovu školu i što sam imala čast da vodim program svečane akademije povodom 105. rođendana naše gimnazije.”

Činjenicu da je zaista lepo biti gimnazijalac dočarao nam je svojim rečima još jedan maturant, Žarko Blagojević, koji je iskreno uživao u  ovom nastupu:

“Učenik sam četvrte godine opšteg smera gimnazije. Od svoje prve godine u gimnaziji učestvovao sam u raznim priredbama za školu, ali nijedan nastup nije ostavio ovako jak utisak na mene. Na večerašnjoj svečanosti recitovao sam pesmu „Я не люблю” ruskog boema Vladimira Visockog, a gitaru sam svirao prateći Minu Ristović koja je recitovala stihove pesme „Funeral blues“ na engleskom jeziku i Adrijanu Kržić koja je pevala  poznatu numeru  „Summertime“. Takođe sam na gitari pratio mog druga iz razreda Jovana Simića koji je recitovao prelepe stihove ljubavne pesme čuvenog ruskog pisca Aleksandra Puškina „Я вас любил”.

Žarko kaže da su gimnazijalci program birali naspram svojih interesovanja a u dogovoru sa profesorima:

“Svi smo se, zajedno sa profesorima, potrudili da prikažemo duh koji nosi naša gimnazija i da kroz pesmu i poeziju pokažemo interesovanja gimnazijalaca. Veoma mi je drago što sam imao priliku da učestvujem na ovoj svečanosti i da sarađujem sa profesorima Marijom Ratančić i Milošem Ćordom, koji su spremali engleski blok, kao i sa profesorima Slađanom Jovanović i Radoslavom Božićem, koji su pripremali ruski blok. Oni su nam svojom predanošću pomogli  da shvatimo emocije koje povezuju ove narode, ali i da nam pokažu da dobrom organizacijom i velikom željom da  se prenese određena poruka, može sve da se postigne. Naravno, nijedna svečanost vezana za našu gimnaziju ne može proći bez Gimnazijskog vokalnog sastava pod vođstvom profesorke Marije Ratančić, koji je svojim izvedbama ulepšao ovu akademiju, i učinio ovo veče još magičnijim. Kada smo na kraju proslave svi izašli na scenu da zajedno pevamo, shvatio sam koliko sam srećan i ponosan što sam gimnazijalac”, rekao je Žarko.

Profesorka Nadica Pokrajac pripremala je recital na srpskom jeziku a tehničku podršku u vidu slajdova koji su pratili program omogućila je Anđelka Stojaković, profesorka likovnog.

Kako je rekla direktorica Sofija Blagojević, u narednom periodu plan je da se konstantno poboljšavaju uslovi za rad đaka i profesora:

“Doba velikih naučnih i tehnoloških dostignuća u kome danas živimo podrazumeva i moderan koncept obrazovanja koji zahteva nastavu u savremenim učionicama i kabinetima, opremljenjim adekvatnim učilima i modernom računarskom opremom. Stvaranje ovakvog ambijenta u našoj školi će biti jedan od glavnih zadataka u godinama koje dolaze. Nadam se da će naša Gimnazija sledeci jubilej dočekati sa većim brojem učenika, novim smerovima i sa još boljim uslovima za rad, na zadovoljstvo njenih đaka i profesora”.