Sremska Mitrovica: Od nove godine podstiče se ekonomija na selu

Aktuelno Društvo

Po ugledu na propise Evropske unije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  i Uprava za veterinu, donose propis kojim se od 01. januara olakšava poslovanje malim proizvodnim kapacitetima, omogućava korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda i podstiče ekonomija na selu.

Tim povodom održana je konferencija za medije “Nacionalne mere fleksibilnosti za poslovanje malih i tradicionalnih proizvodnji hrane životinjskog porekla” u Sremskoj Mitrovici.

“Pravilnikom fleksibilnosti proizvoda životinjskog porekla mi rešavamo problem. Na taj način će tradicionalni prerađivači mesa i mleka, pre svega mislim na sitne poljoprivrednike, na ljude iz bilo kog sela, koji žele da prodaju svoj kulen, svoj sir, ili neku drugu prerađevinu životinjskog porekla, moći potpuno normalno da izađu na tržište, na jedan zaštićen način, da kažemo – da, to je bezbedno, država stoji iza toga”, rekao je ministar Branislav Nedimović.

On je dodao da će se ovim pravilima uspostaviti sigurnost koja se tiče toga da li su ti proizvodi ispravni, kao i da će ovakav način proizvodnje biti moguć u “sopstvenom dvorištu” nakon prijave u registar, a kako je rekao, država će pomoći registraciju.