Sremska Mitrovica: Poseta švedskog ambasadora Jana Lundina i ukazivanje na ekološki značaj i svest

Aktuelno

Ambasador Švedske, Jan Lundin, posetio je Grad Sremsku Mitrovicu. U sklopu posete, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima JKP Komunalije, švedska delegacija obišla je Regionalnu deponiju Srem Mačva, reciklažno ostrvo i mašinsku bazu mitrovačkih komunalija, kao i najvažnije kulturne znamenitosti u gradu.

Potom, u Gradskoj kući, održan je sastanak sa gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom gde je bilo reči o saradnji Švedske i Sremske Mitrovice u narednom periodu. Gradonačelnik je predočio kolika je čast koju je švedski ambasador ukazao posetom, ali je i objasnio temu razgovora i ekološki značaj.

“Tema koju smo danas smatrali prevashodnom je upravljanje otpadom i njihova iskustva, selekcija otpada i uopšte ekologije u gradskim sredinama. Ono što smo mi od njih tražili to je, pre svega, pomoć oko edukacije našeg stanovništva, da nam pomognu oko toga kako da menjamo svest građana, da naši građani shvate šta je to ekologija i šta znači to kada danas bacite flašu na ulicu, kada bacite kesu na njivu, kada krenete da odvajate otpad, pa ga ne odvajate nego i dalje koristite stare navike. Šta to ustvari znači? To znači da ćemo vrlo brzo biti zatrpani smećem i ako ne primenimo evropske standarde imaćemo veliki ekološki problem”, rekao je gradonačelnik Sanader.