Odlikovanje za višedecenijski humanitarni rad: Milesa Mijalović dobitnica nagrade za životno delo “Filip Višnjić”

Aktuelno Društvo VESTI
Milesa Mijailović (60) iz Inđije dobitnica je nagrade za životno delo “Filip Višnjić” koju dodeljuje Savez slepih i slabovidih Srbije. Milesa je ovu nagradu dobila zahvaljujući višedecenijskom predanom humanitarnom radu tokom kojeg je na različite načine pomagala osobama sa invaliditetom.
Osobu koja je kao 60-godišnja Milesa Mijailović retko gde ćete upoznati. I pored hendikepa u pitanju je veoma energična i vesela dama koja je svoje detinjstvo, devojaštvo, a zatim i zrele godine provela pomažući drugima, onima koji su se tokom života našli u istoj ili sličnoj situaciji. Krajem 2017. godine za Milesu stiže priznanje za sve što je uradila za sebe i zajednicu u kojoj živi. Nagrada Saveza slepih i slabovidih Srbije “Filip Višnjić” uručena joj je za životno delo.
 
“Ja sam samohrana majka koja je sama odgajila sina, i sve se to uzelo u obzir. To mi je zaista najdraža nagrada, jer je to najveća nagrada Saveza slepih i slabovidih koja se dodeljuje”, rekla je za naš medisjki centar Mijailovićeva.
Nagrada “Filip Višnjić” nije prva i jedina koju je Milesa dobila. Kako i sama kaže, tu su brojne nagrade sa muzičkih festivala, raznih takmičenja. “Plaketa humanosti” 1999. godine povodom 50 godina Saveza slepih Vojvodine, “Plaketa humanosti” povodom 60 godina Saveza slepih Srbije samo su neka od priznanja. 30 godina je radila u inđijskom Domu zdravlja, a o svom hendikepu Milesa ne govori na način na koji svi očekuju, kaže živi normalno i drago joj je što može da pomogne onima koji se u nekom period života suoče sa gubitkom vida.
 
“Ja se ne sećam, nisam nikada videla. Rodila sam se videća, ali sam sa šest meseci izgubila vid od posledica meningitisa. Meni to lično ne predstavlja problem, jer sam imala sreće da me je okolina razumela”, dodala je Milesa.
Milesa nastavlja svoju takoreći misiju daljim angažovanjem u Savezu slepih i slabovidih Opštine Inđija i uživa u penzionerskim danima.