Inđija: Postavljanje rampi u pešačkoj zoni

Aktuelno Društvo

Javno preduzeće “Inđija put” uskoro će rešiti problem prolaska automobila kroz pešačku zonu, u ulici Vojvode Stepe u Inđiji. Umesto stubića koji se nalaze ko0d Kulturnog centra i koji već duže vreme nisu u funkciji biće postavljene dve rampe, koje će regulisati protok saobraćaja u toj ulici.

Problem sa prolaskom automobila u pešačkoj zoni u Inđiji javio se nakon učestalih kvarova sistema za kontrolisanje prolaska vozila koji se nalazi kod Kulturnog centra. U poslednjih nekoliko meseci u taj deo ulice Vojvode Stepe mogao je da uđe svako sa svojim vozilom. Međutim, tome će za koji dan doći kraj jer je nadležno JP “Inđija put” izvršilo nabavku rampi koje će biti postavljene na mestu gde se sada nalaze stubići.

“Raspisana je javna nabavka za nabavku rampi i nedavno je potpisan ugovor sa subotičkom firmom “Sigma” koja je dobila tender. Ovih dana očekujemo početak radova na postavljanju rampi kako bi konačno rešili sporni saobraćaj u pešačkoj zoni”, rekao je Zoran Milićević, direktor JP “Inđija put”.

Milićević ističe da su rampe mnogo bolje rešenje od stubića i da je zbog velikog dnevnog protoka saobraćaja u pešačkoj zoni bilo neophodno nabaviti rampe koje dozvoljavaju mnogo veći broj ulaza i izlaza.

“Zbog povećane frekvencije saobraćaja u tom delu ulice Vojvode Stepe rampa je bolje rešenje jer se može podizati i spuštati na svake 4 sekunde, a kod stubića na svakih 17 sekundi. Stubići nisu predviđeni za ovakvu frekvenciju saobraćaja, što je rezultiralo time da smo morali da nabavimo rampe”, kaže Milićević.

Ulazak i izlazak iz pešačke zone biće kontrolisan kamerama tj video nadzorom u koji će uvid imati i službenici Policijske stanice u Inđiji. To se radi, kako tvrdi direktor JP “Inđija put”, iz bezbednosnih razloga ali i za slučaj uništavanja rampi koje će biti sankcionisano.