Stara Pazova: Održan prvi „Bećarac fest“

Aktuelno Kultura

Minulog vikenda u Staroj Pazovi održan je prvi „Bećarac fest“, nova manifestacija u ovoj sremskoj opštini. Učešće na festivalu koji je organizovalo Udruženje krajišnika Stara Pazova i Kulturna zajednica Krajine uz podršku Opštine Stara Pazova, okupio je orkestre iz Srbije, Mađarske, Republike Srpske i Hrvatske. Pobednici prvog „Bećarac fest-a“ u Staroj Pazovi su članovi KUD-a „Kruna“ iz Rumunije.

Pozorišna sala u Staroj Pazovi minulog vikenda bila je mesto okupljanja ljubitelja pravih bećaraca. Odzvanjali su zvuci dobrih narodnih pesama sa ciljem da se na prvom „Bećarac festu“ – „Bećarcem kroz Krajinu“takmiče folkloraši i pevačke grupe i pritom pokažu umeće očuvanja narodnih običaja i tradicije. Ove godine predstavilo se devet ansamabala iz Srbije, Mađarske, Republike Srpske i Hrvatske.

Podršku organizatorima „Bećarac fest-a“ pružila je lokalna samouprava na čelu sa predsednikom Đorđem Radinovićem koji je prisustvovao ovom takmičenju. Nakon izvođačkog dela programa, stručni žiri je proglasio najbolja tri ansambla sa najautentičnijim izvođenjem bećaraca, oblika narodne pesme poreklom iz ruralnih krajeva Slavonije, koja je tematski obično humoristična, satirična i često vrlo lascivna pesma, koja za cilj ima da zabavi i nasmeje publiku. Ovogodišnji pobednici su članovi KUD-a „Kruna“ iz Rumunije.