Doček moštiju Svetog Arsenija u Rumi

Aktuelno Društvo Kultura Ruma VESTI

Od 20. do 26. novembra u Hramu silaska Svetog duha na apostole u Rumi, boraviće mošti Svetog Arsenija Sremca. Sveti Arsenije bio je najbolji učenik Svetog Save, monah o čijem se duhovnom razvoju prvi srpski arhiepiskop naročito brinuo. Baš njega, Sveti Sava izabrao je za svog naslednika, i tako je iguman manastira Žiče, Arsenije Sremac, 1233. postao drugi po redu srpski arhiepiskop.

Doček moštiju organizovan je sinoć kod Velikog parka u Rumi u  okviru obeležavanja velikog jubileja – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Mošti Svetog Arsenija Sremca dočekalo je sveštenstvo Arhijerejskog namesništva rumskog, koje obuhvata 16 mesta, 14 na teritoriji rumske i dva na teritoriji iriške opštine.

Do 26. novembra Srpska pravoslavna crkva će nizom svečanosti i službi obeležiti ovaj veliki jubilej, a centralna manifestacija biće Svečana akademija „U zahvalnost Svetom Savi“, koja će se održati u subotu, 23. novembra u 19.00 časova, u Kulturnom centru u Rumi. Na Svečanoj akademiji besediće Preosvećeni Episkop sremski  Vasilije i arhijerejski namesnik i paroh rumski protoprezviter Sreten M. Lazarević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *