Proizvodnja u kontrolisanim uslovima – budućnost mladih poljoprivrednika

Aktuelno Poljoprivreda Ruma

Odavno su sremci prestali da se bave samo ratarskom proizvodnjom. Poslednjih desetak godina sve više, posebno mladih poljoprivrednika bavi se povrtarstvom i to u zatvorenom prostoru. Iako ima puno posla u toj vrsti proizvodnje može dobro da se zaradi, kaže Marko Vojnović iz Buđanovaca posebno ako se ima sigurno tržište.

Marko Vojnović, poljoprivrednik iz Buđanovaca,  se poslednjih godina bavi plasteničkom proizvodnjom. Trenutno ima 40 ari pod plastenicima u kojima je zelena salata. Nije odustao ni od ratarske proizvodnje. Na svojim njivama ima pšenicu, soju i kukuruz, ali plastenici imaju prioritet. Salata za sada dobro izgleda, odličnog  je kvaliteta, a svakako pozitivno utiče blaga zima jer nije bilo zaštite useva od hladnoće.

“Što se plastenika tiče nama odgovara blaga zima jer nismo morali da štitimo salatu od hladnoće, ali imaćemo problema sa bolestima, vašima i slično. Ovo vreme nije baš dobro za pšenicu. Nema snega, nema vlage, tako da će se to sve negativno odraziti kasnije na setvu. Ova salata sada veoma dobro izgleda. Ponegde se pokaže da ima truleži i takvu odmah odstranimo. Vodim računa o zaštiti i o karenci jer iz plastenika ne izlazi nijedna glavica salate dok za to ne dodje vreme ”, kaže Vojnović.

Sigurno tržište

Svaka proizvodnja da bi bila uspešna mora da ima zaokružen ciklus. Sremci znaju da porizvode, a kako sada stvari stoje veoma su dobri i trgovci. Tržište je najvažnije od svega, posebno kod onih proizvoda koji moraju odmah u prodaju. Takva je situacija sa povrćem koje se gaji u plasteniku i koje mora odmah do kupca. Mnogi sigurno tržište imaju, a jedan od njih je i naš sagovornik, koji sve što proizvede prodaje marketima.

„Imam tu sreću da sve što proizvedem prodam marketima u okolini tako da za tržište ne brinem. Pronaći sigurnog kupca je težak posao, ali eto, ja sam uspeo kvalitetnom robom koju proizvedem i veoma sam odgovoran. Ne obećam nikada ono što ne mogu da proizvedem. Teško je danas ostati na tržištu kada je ovakvih poljoprivrednika kao ja sve više. Konkurencija jeste dobra stvar, ali se, da bi opstao moraš boriti. Ja se borim i za sada to dobro ide” , kaže Marko Vojnović.

”Veoma je važno  proizvesti kvalitetan i zdravstveno bezbedan proizvod. Konsultujem se uvek sa poljoprivrednim stručnjacima, posebno kada je zaštita u pitanju. Svedoci smo da se stalno pojavljuju nova sredstva, nova semena koje treba uvoditi u proizvodnju, a to bez reči struke ne možemo. Volim da pitam one koji se duže od mene bave povrtarstvom za njihova iskustva, svaki savet je dobro došao. Onda na kraju mora biti rezultata. Jedino što ovaj posao traži dosta radne snage, a danas je to veliki problem. Bez obzira koliko god da nudimo za rad u plastenicima, malo je onih koji to žele da rade. Moja cela porodica je angažovana u ovom poslu, ali nije dovoljno. Uvek moramo imati još po nekog radnika da bi sve stigli na vreme”, dodaje Vojnović.

Jedan deo salate prodat je u dcembru, a ova stiže za branje za nekoliko dana. Cena je sada od 25 do 30 dinara, što je zadovoljavajuće, kaže Marko koji svakodnevno obilazi plastenike kako bi se uverio da nema bolesti i štetočina koje u ovom trenutku mogu da naprave veliku štetu. Marko kaže da je veoma  važno da plastenici nikada ne budu  prazni. Kada proda ovu turu salate zasnovaće novu proizvodnju. U plastenicima ovog buđanovačkog poljoprivrednika biće paprika babura na jednoj polovini, a druga će biti pod krastavcima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *