Neobičan hobi: Inžinjer geodezije naučio da veze goblene u vojsci

Aktuelno Društvo Ruma

Nebojša Mlađenović, penzionisan inženjer geodezije ima veoma neobičan hobi, a to je vezenje goblena. Vez je naučio davne 1973.  godine u vojsci i od tada do danas svaki trenutak slobodnog vremena koristi za sitan ili krupan bod, što njegovu suprugu Danicu sa kojom je u braku 45 godina uopšte ne privlači. Nebojša ne deli poslove na muške i ženske, već na one koji mu se svidjaju ili ne. Geodezija i vez su njegov izbor.

Već punih 46 godina Nebojša slobodno vreme ispunjava vezenjem goblena. Svoj prvi bod je napravio u vojsci, u Nišu, i to na nagovor starešine za vreme dežurstva. Taj posao ne stvara buku, a drži vas budnim, kaže Nikola i dodaje da od tada do danas nije prestao da veze goblene. Mnogima je to bilo čudno, ali svi su to prihvatili i u porodici, ali i u vojsci.

Nikola u svojoj kući ima okačenih 45 goblena, 12 je dao na poklon, a do sada je uradio više od 120. Možda zvuči malo, ali pojedini od njih kao što je Vilerovo „Božično jutro“ , radio je godinu dana. Pored Vilerovih goblena tu su i motivi i šeme koje je sam skidao sa fotografija i reprodukcija slika, najčešće naših velikih slikara Paje Jovanovića, Uroša Predića i Save Šumanovića, a ima i goblena sa motivima pravoslavnih svetinja. Nikola nije prodao nijedan goblen.

Nikola kaže da je vez njegov zimski, a pecanje letnji hobi. Bolje je to, nego da slobodno vreme provodi u kafani. Kaže to bi bilo skuplje, a ovako materijal za vez ga košta 1000 dinara mesečno. I što je najvažnije kvaliteno koristi slobodno vreme, goblene radi iz ljubavi i  spreman je da daje savete i razmenjuje šeme sa onima koji se bave tim zanatom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *