Neophodna intezivna zaštita useva

Aktuelno Poljoprivreda

Nakon poslednjih kiša poljoprivredni proizvodjači nastaviće zaštitu useva protiv korova. Hemijski preparati koji su korišćeni posle setve, a pre nicanja useva, zbog nedostataka vlage nisu dali očekivane rezultate, tako da poljoprivrednici sada dobro moraju voditi računa kod izbora herbicida koje planiraju da koriste u zaštiti gajenog useva. Inače sve biljne vrste u Sremu su u veoma različitim fazama razvoja, tako da ima parcela na kojima usevi tek niču, što je dodatni problem kod odabira preparata za zaštitu.

Gorica Kozobarić stručni saradnik za zaštitu bilja u rumskoj Poljoprivrednoj stanici ističe da će ovogodišnja zaštita useva biti komplikovana i to prvenstveno zbog nedostatka padavina, jer većina herbicida, posebno posle setve a pre nicanja useva nije dala skoro nikakve rezultate. Odmah nakon poslendjih kiša treba nastaviti zaštitu uz valjan odabir herbicida, vodeći računa o porastu useva. Ovo se odnosi i na nastavak zaštite šećerne repe.

Dobro je poznato da je šećerna repa kraljica kultura i da traži posebnu negu i zaštitu. Ove godine naleta repine pipe u regionu Srema nije bilo, ali ovih dana treba obratiti pažnju na pojavu crne repine  vaši i sovica.

Kiša u Sremu jeste popravila stanje useva na njivama, ali je isprovocirala i nicanje korova. Da bi na kraju proizvodnja ipak bila uspešna treba pravovremeno reagovati u smislu zaštite koja je ovih dana veoma intenzivna. Zaštita je ovih dana važna i kod povrtarskih biljnih vrsta gde je evidentna pojava lisnih vaši koje treba suzbiti na vreme, pošto je poznato da su one prenosici virusa koji mogu veoma loše da utiču na kvalitet i prinos povrća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *