Kiša posebno pogodovala pšenici

Poljoprivreda

Kiša koja je proteklih dana padala u rgionu Srema pogodovala je svim biljnim vrstama, posebno pšenici koja je u fazi formiranja zrna i početka nalivanja zrna. Nedostatak vlage je evidentan kažu stručnjaci, a datira još iz aprila kada padavina u Sremu skoro da i nije bilo.

Goran Drobnjak, stručni saradnik za strna žita iz Rume, kaže da je nedoststak padavina iz aprila uzeo svoj danak hlebnom žitu. Upravo u tom periodu zaustavljen je porast useva, tako da su majske kiše, iako nedovoljne, lošu situaciju popravile. Ovog meseca je, kaže Drobnjak, pala prosečna količina padavina što je ohrabrilo poljoprivredne proizvodjače koji su se pribojavali dana bez padavina.

Iako je ovih dana pala kiša i popravila lošu situaciju činjenica je da će ovogodišnji prinos hlebnog žita biti manji u odnosu na prethodne godine.

Hlebno žito je u fazi formiranja zrna i početka nalivanja zrna.  Sada treba vlage, pa će najavljenje padavine  pšenici svakako dobro doći. Recimo i to da je  većina poljoprivrednika  na vreme obavila zaštitu useva od korova tako da neče biti problema prilikom kombajniranja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *