Povrtarstvo sve profitabilnije u Sremu

Aktuelno Poljoprivreda Ruma

Povrtsrastvo je poslednjih godina u Sremu sve zastupljenije i sve profitabilnije. Iako traži velika ulaganja, dosta rada i dosta znanja, mlađi poljoprivrednici šansu za dobru zaradu vide upravo u povrtarstvu, posebno plasteničkoj proizvodnji.

Proizvodnja u zatvorenom prostoru je daleko sigurnija od one na otvorenom polju, pa se većina biljnih vrsta gaji u plastenicima. Ovom vrstom proizvodnje se najčešće bave mladi poljoprivrednici spremni na primenu novih tehnologija i znanja, a sve u cilju bolje i kvalitetnije proizvodnje. Jedan od  takvih  povrtara je i Marko Vojnović iz Buđanovaca, koji je odavno prepoznao prednost plasteničke proizvodnje i sada ima nekoliko plastenika u kojima je trenutno 50 hiljada komada zelene salate. Salata je sađena u dve etape, tako da sada ima one koja stiže za branje, ali i tek rasađene.

Marko kaže da je u kontrolisanim uslovima proizvodnja lakša i do sada nije bilo problema, a i vreme je išlo na ruku povrtarima. Celokupna porodica je uključena u povrtarsku proizvodnju. Bave se Vojnovići i ratarstvom, ali je težište ipak na povrtarskoj proizvodnji. Za ovu vrstu proizvodnje veoma je važno tržište. Sve ono što se ubere brzo mora stiči do kupca, a Marko je tržište odavno obezbedio. Naš sagovornik kaže da ova proizvodnja jeste skupa, ali da troškove nikada nije stavljao na papir. Da jeste, kaže, verovatno bi odustao, a ovako nastavlja da radi. Posle salata biće neka druga biljna vrsta, spanać ili nešto slično. Ono što je važno, svakako, je da plastenici nikada ne budu prazni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *